Annons

Rock´n´roll som personalvård

Nöje • Publicerad 19 januari 2001
Thimmy Andersson på Pub Banken och Studiefrämjandets Hasse Skoglund introducerar Firmarock i Kristianstad. Bild: RONNIE SMITH
Thimmy Andersson på Pub Banken och Studiefrämjandets Hasse Skoglund introducerar Firmarock i Kristianstad. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Firmarock, en succé i Eskilstuna, Helsingborg och ytterligare några svenska städer. Strax före jul gick anmälningstiden ut till premiäromgången i Kristianstad. Arrangörerna, Studiefrämjandet och Pub Banken, kan ta emot sexton band – men bara sex anmälningar har kommit in.

–Vi har nog varit otydliga i marknadsföreningen, säger Hasse Skoglund från Studiefrämjandet.

Annons

–Det stora problemet, menar Bankens Thimmy Andersson, är att folk inte riktigt vet tävlingen går ut på. Det här är ingen grej för proffs, du behöver inte vara världens bästa rock´n´roll-gitarrist. Firmarock handlar om att ha kul, publik och artister tillsammans. Det är ett sätt att erbjuda företagen en alternativ personalvård.

för att väcka intresset i Kristianstad går Skoglund och Andersson nu ut med en ny folder. Fram till den 26 januari tar man emot nya anmälningar och någon gång i mars avgörs den första deltävlingen på Banken.

–Det kommer säkert till några band, hoppas Thimmy Andersson. Vi på Banken får väl ställa upp själva annars. Hur som helst blir satsningen av. Jag ser det här som ett försöksår, 2002 eller kanske 2003 kan vi ha en succé.

Precis som på övriga orter i landet där Firmarock blivit ett varumärke står Studiefrämjandet bakom arrangemanget.

–Det talas ju ofta om komunnala musikskolans betydelse för den svenska musikexporten. Men faktum är, säger Hasse Skoglund, att just när det gäller pop och rock har väldigt många framgångsrika musiker en bakgrund hos något studieförbund.

Hur ser det ut i Kristianstad?

–Våra replokaler har plats för femton band, men jag får nya samtal varje vecka från ungdomar som vill ha någonstans att spela.

När det gäller regelverket för Firmarock sägs att tävlingen är öppen för icke etablerade band och att samtliga måste ha minst fem medlemmar varav maximalt två får vara ”inhyrda”. Repertoaren skall omfatta fyra låtar, inklusive en av arrangörerna utvald låt som blir obligatorisk för alla som ställer upp.

tanken är att genomföra fyra deltävlingar på Pub Banken där en icke professionell jury – som säkert tar intryck av publikreaktionerna – utser två finalister från varje speltillfälle. Slutvinnaren får, förutom äran, chansen att göra en demoinspelning i Micke Underdahls Beaglestudio.

Läge att sikta mot stjärnorna på hemmaplan alltså.

Annons

–Ja, vem vet, säger Hasse Skoglund. Brandsta City Släckers, som fått kultstatus i hela landet, gjorde faktiskt sina första spelningar som ett Firmarockband.

ANDERS MÅRTENSSON

Fotnot: Hittills anmälda band kommer från: Adaptus Grafiska, Metod Reklambyrå AB, Kristianstadsbladet, Kristianstads Fritidsgårdsforum, Söderportskolan och Österängskolan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons