Rondin ”vevar och spelar”

Han påstår att det inte är så märkvärdigt. Mats Rondin bara ”vevar lite med armarna och spelar”. – Det viktiga är att ha en ensemble där man inspirerar varandra. Det handlar om att ge och att ta, säger Rondin som är både solist och dirigent när Huaröds Kammarorkester genomför en ny konsertserie.
Nöje • Publicerad 28 maj 2002
Mats Rondin är både dirigent och solist när Huaröds Kammarorkester genomför en ny konsertserie. Bild: WILLY ALM
Mats Rondin är både dirigent och solist när Huaröds Kammarorkester genomför en ny konsertserie. Bild: WILLY ALMFoto: 

Huaröds Kammarorkester har samlats igen. Den här gången på Finjabacken utanför Hässleholm.

– Kul med ombyte, säger Mats Rondin.

För första gången planerar Rondin en spelomgång utan Kristianstad. Hörby, Helsingborg, Lund och Hässleholm är med, men inte Kristianstad.

– Klart vi vill spela i Kristianstad, ursäktar sig Rondin. Men nu fanns det ingen arrangör som visade intresse.

Hur kan det komma sig?

– Inte så konstigt. En förklaring är förstås att Musik i Skånes abonnemangsserie i Kristianstad redan är avslutad. En annan att det kostar ganska mycket pengar att boka oss. Det blir lite komplicerat när avlönade ensembler som Musica Vitae kan erbjuda konserter betydligt billigare.

– Men, fortsätter Mats Rondin, det finns fortfarande ett stort intresse för Huaröds Kammarorkester. Både inom och utanför regionen. Orkestern som tidigare samarbetat med bland andra Peter Jablonski, Göran Söllscher, Malena Ernman, Christian Lindberg och Lisa Nilsson använder nu sin konstnärlige ledare som solist. Mats Rondin, cellist med världsrykte, presenterar ett program med Haydns cellokonsert i C-dur, Stravinskijs konsert i D för stråkorkester och Shaker Loops av John Adams.

– John Adams är en samtida kompositör som skriver minimalistisk musik med mönster som vävs samman. En ny och spännande utmaning, menar Rondin.

Haydns cellokonsert är Rondin väl bekant med och den ges nu av en särskild anledning. Samma stycke finns nämligen inspelat på skiva, den första som ges ut av etiketten Isidor Records.

– Och den skall vi förstås försöka sälja i samband med konserterna, förklarar Rondin. Inte minst från brittiskt håll finns intresse att ta hand om skivutgivningar med Huaröds Kammarorkester. Än så länge väljer Rondin dock att vara sin egen och i höst kommer andra skivan.

– Vår egen jazzplatta, med musik av Lasse Danielsson och Cenneth Jönsson. Man kan säga att det är Isidor Group som spelar tillsammans med kammarorkestern.

På tal om Isidor. Någon musikfest på ägorna i Bingstorp blir det som bekant inte i sommar, Mats och Helena Rondin väljer att ta semester.

– Men jag törs lova en ny festival nästa sommar. Vi har fått så pass många samtal, både från artister och publik, att vi naturligtvis vill fortsätta med Isidors Kulle i framtiden.

– Om det blir i samma form som tidigare vill jag däremot låta vara osagt.

Torsdag 30 maj inleds den aktuella konsertserien i Södra Rörums kyrka utanför Hörby. Premiär för kammarorkestern i Hörby kommun och premiär blir det också i Helsingborg där nyligen invigda Dunkers Kulturhus blir spelplats för samma konsert, fredag 31 maj. Resterande två genomförs på scener där Huaröds Kammarorkester känner sig hemma: Stadshallen i Lund (1 juni) och Röda salongen i Hässleholm Kulturhus (2 juni).

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

Av Anders Mårtensson 044 - 18 55 58
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.