Rytmer som svänger
Hela veckan bor de i Kristianstad och turnerar under dagtid runt till skånska skolor. På torsdag kväll ger de konsert i Kristianstad. Barn och vuxna, inte samma program, men med samma grund; blandningen av rytmer.
–Grejen är att vara en duo som får det att svänga och utan att publiken saknar slagverk, säger Amedeo.
Amelis har lämnat sin glass för papper och kritor, det gäller att vara välutrustad när det är intervjudags. Föräldrarna Amedeo och Belinda är ute på turné, ordnad av Musik i Skånes Jimmy Ludwigsson som efter att ha hört duon på Fasching hösten 1999 blev närmast musikaliskt frälst. Nu har han ordnat att de för andra gången på ett år gästar Skåne och om en månad är det dags för en ny vända. De har fastnat i mitt hjärta och lär bli kvar där så länge jag lever. Och när jag frågade dem om vi kunde göra något med dessa rytmer för barn, blev svaret ja. Så i höstas var de med på vår utbudsdag, och skolorna köpte.
–Vi får barnen att vara slagverk och gör sedan musik tillsammans, säger Amedeo och Belinda tillägger att när väl barnen kommer igång med sitt trummande i skolsalen tycker de att det är jättekul.
–I förra veckan var det en pojke som frågade om jag verkligen var pappa, säger Amedeo och skrattar. En konstig pappa.
för knappt tio år sedan möttes de i bandet Latin Company. Då hade Amedeo varit i Sverige sedan mitten av 60-talet och frilansande musiker, med egna band och olika uppdrag, sedan 1973. Musikaliskt hade han rört sig från italienska toner till fusionjazz och latinamerikanska rytmer till en mer renodlad jazz.
Belinda var klassiskt skolad cellist. Efter studier i hemmalandet Kuba fortsatte de mer avancerade studierna på Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva. 1992 hoppade hon av.
–För mig var det ett stort steg. Det gällde att våga. Men det här var i samma veva som Ryssland föll och Kuba meddelade att man skulle ta hem alla sina studenter från skolan. Jag ville inte åka tillbaks till Kuba, visste att jag inte hade en framtid där. Så jag åkte till Sverige, fick jobb och träffade Amedeo.
I Latin Company spelade hon cello och började så smått sjunga (”men jag var inte bra”). Med Amedeos hjälp vidareutvecklade hon sig. Det klassiska cellospelandet lämnades för andra tongångar.
–Amedeo öppnade dörrar till en annan, ny musik, han lärde mig jazz, att improvisera och att använda cellon som basinstrument. Han visade mig också den afrokubanska musiken, min egen musik men det var Amedeo som lärde mig den.
så, säger jag, härlig jorden kan vara. En italienare lär en kubanska sin egen musik, och det i Sverige. Och i Amedeo och Belinda duo möts dessa erfarenheter, kunskaper och intressen och blandas till en rytmisk gryta. De kompar varandra och låter solistrollen turnera mellan dem båda. Latino-musik, bossa nova, salsa, jazz, afrokubanskt, egna arrangemang på Jimi Hendrix- och Beatleslåtar. Katchong, katchong, ptschuw.
Men allt är inte lätt. Även om det svänger. Amedeo tycker det blivit svårare att få jobb i Sverige.
–Förr gick det att arrangera grejer på ett lättare vis, nu skall det bokas och planeras långt i förväg. Och det känns som om det har blivit viktigare att vara ett känt namn och ha de rätta kontakterna.
SUNE JOHANNESSON