Så bra är låtarna

Nöje • Publicerad 14 mars 2008
Sanna äger scenen. Bild. Tommy Svensson
Sanna äger scenen. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Sanna. Bild. Tommy Svensson
Sanna. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Sanna repar med tvkamerorna på. Bild. Tommy Svensson
Sanna repar med tvkamerorna på. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
080314 Sibel repar inför tv. Bild. Tommy Svensson
080314 Sibel repar inför tv. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

1. Charlotte Perrelli - Hero

Betyg 4

Bling bling-mikrofon i bästa Snoop Dogg-takter. J-Lo-lasershow, några nypor Kylies "Can't get you of my head", en smula Salt'N'Pepas "Push it", men framför allt en rejäl skopa Boney M:s "Daddy Cool". Så ska en schlagerdansdänga låta. Lyckas Charlotte nå ut genom rutan också så kan det vara klappat och klart.

2. Sibel – That is where I'll go

Betyg 4

Lilla animéälvan Sibel växer till en gudinna i denna härligt oförutsägbar powerballad. En dynamisk fullträff där musiken puschar framåt medan en enastående sångröst håller emot. Magnifikt och storslaget.

3. Rongedal – Just A Minute

Betyg 3

Kalle och Chokladfabriken rakt in i Globen, folkligare än Rongedal kan det inte bli – hej, de kommer från Molkom – men låten är inte en klassiker. Det är en trendfluga med en falsettsång som står sig slätt mot säg, Scissor Sisters eller Mika. Men bryr sig folket? Nej, de älskar disco!

4. Linda Bengtzing – Hur svårt kan det va?

Betyg 5

"En typisk Linda Bengtzing-låt!" säger sångerskan själv. Kan bara skriva under på det. Ska hon vinna så ska hon göra det i år. För Bengtzing känns som en av de mest oförfalskade i årets startfält, och hennes genuina kärlek till schlagerscenen förför hela vägen genom rutan.

5. Christer Sjögren – I Love Europe

Betyg 1

Det här är sjukt. Jag blir illa berörd på riktigt. Och jag vill att Christer ska vinna hela rubbet. Hans ompa-ompa dansbandsschlager som frodades i polisong-Tyskland på 70-talet har störst chans mot Irlands uppstoppade kalkon. Ska vi köra kitschstrategi i Eurovision så är det här vårt triumfkort. Men gud bevare oss.

6. Amy Diamond – Thank you

Betyg 3

En ganska intetsägande poptrudelutt faktiskt. Men så skuttar Amy in, ungefär som min ettriga lilla terrier, och på något outgrundligt vis får hon de där tre minuterna att bli riktigt, riktigt medryckande.

7. Sanna Nielsen – Empty room

Betyg 5

En sorgsam, storslagen ballad. Men här finns ju så mycket mer. Utan att ta i för mycket och svulstigt levererar Sanna en historia om hjärta och smärta, utelämnad med knock out-inlevelse i totalt ensamt majestät. Andlöst.

8. Nordman – I lågornas sken

Betyg 3

Jag mår fortfarande fysiskt illa. Nordmans sångröst förolämpar mina öron. Med ett Jon Bon Jovi- woah som sett sina bättre dagar. Bara nyckelharpan håller måttet. Men, den där jädrans refrängen sätter sig som napalm.

9. Frida feat. Headline – Upp o hoppa

Betyg 3

"Fyra bugg och en coca cola" för 2000-talet. Festivalens mest oputsade artist, Skivarps-Frida, levererar en calypsostänkare med en sidekickande ekorre i släptåget. Årets "Det kunde ha varit jag!"-effekt.

10. BWO – Lay your love on me

Betyg 2

Inte trions bästa schlagerbidrag, inte heller deras bästa koreografi. Eller kostym. Så vad återstår? Har ingen aning!!! Alexander Bards fingertoppskänsla för tuggummiklibbiga hits som vi inte har bett om, kanske?

Fotnot:Statistiken är entydig enligt kollegorna på gylleneskor.se: Startnummer 1, 7 och 10 brukar ligga bäst till.

 Lisa Appelqvist 

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.