Sabouné redo för debuten

Hon har hyllats av Ola Salo och Maja Ivarsson. Fått topprotation på samtliga singlar i P3. Men hon har fortfarande inte släppt ett album eller åkt på egen turné. Förrän nu. Sölvesborgs Nicole Sabouné står på tröskeln till det stora genombrottet.
Nöje • Publicerad 9 januari 2014
”Det känns väldigt mäktigt. Just nu pendlar jag varje dag, från känslan av att det är bland det bästa jag har hört, till att inte ha någon aning. Det är sjukt märkligt. Det här är ju något jag har drömt om sedan jag var liten.” Nicole Sabouné och resten av pop-Sverige går i väntans tider. På onsdag släpps Sölvesborgsartistens debutskiva.
”Det känns väldigt mäktigt. Just nu pendlar jag varje dag, från känslan av att det är bland det bästa jag har hört, till att inte ha någon aning. Det är sjukt märkligt. Det här är ju något jag har drömt om sedan jag var liten.” Nicole Sabouné och resten av pop-Sverige går i väntans tider. På onsdag släpps Sölvesborgsartistens debutskiva.Foto: 

The Sounds-sångerskans tvåtimmarsprogram i ”Sommar i P1”, blev ett av 2013 års mest nedladdade. Mitt i sändningen lovordar Maja Ivarsson plötsligt kollegan Nicole Sabouné och hennes musikalitet.

Hur kändes det?

– Jag flög typ flera meter upp i luften! Jag var på vårt sommarställe när jag plötsligt fick en massa sms. ”Vad är det som händer?”. Jag och min lillasyster rusade in och satte på radion. Jag blev så fruktansvärt glad, säger Sabouné.

Hade ni haft någon kontakt, du och Maja, innan dess?

– Nej! Det var just det, ingen alls. Det var en otrolig boost, som att gå på moln. Jag har träffat henne som hastigast efter det.

Vad sa hon då?

– Du är så grym, typ.

Och här får vi backa bandet. 22-åriga Nicole Sabouné, uppvuxen i först Sölvesborg och sedan Lund, har ännu inte släppt sin debutplatta. På scen har hon tidigare medverkat i musikalerna ”Aida” och ”Tarzan” på Kristianstads teater.

2012 kom hon så med i tv-programmet ”The Voice”, där kända svenska artister tog sig an ett gäng oetablerade talanger.

Alla ville ha Nicole. Nicole ville ha Ola Salo. Och resten är en så kallad historia.

Salos mentorskap har fortsatt efter programmet. Forne The Ark-sångaren introducerade Sabouné för låtskrivaren och musikern Nicklas Stenemo och med gemensamma krafter resulterade sångerskans låtskrivande i singlarna ”Conquer and suffer”, ”I surrender” och ”Unseen footage from a forthcoming funeral”.

Samtliga med A-rotation på Sverige Radios kanal P3.

– Det är helt över förväntan. Att ”Unseen footage ...”, en så pass ovanlig låt skulle bli listad överhuvudtaget, när det är sådan himla stor konkurrens ... Jag vet inte hur man landar från det, säger Nicole Sabouné.

– Jag får bara lägga all energi på att göra det så bra som möjligt.

”Allting har gått så jäkla snabbt”, konstaterar hon. På ett år tycks alla pusselbitar ha hamnat på helt rätt plats.

– Nu har jag all frihet i världen, det är häftigt att ha hittat fram.

Det verkar så enkelt?

– Jag är väldigt bra på att ta reda på vem som gör vad inom de kretsar som jag vill vara verksam. Som producenten Lasse Mårtén (Johnossi, Lykke Li, Peter, Bjorn and John). Han var en av dem som jag ville ha med på tåget och jag hade turen att han råkade ha tid.

– Jag försökte förklara hur jag ville att det skulle låta, ”Mer som rinnande vatten”, typ. Och han lyckades med det. En blandning av rivig livemusik och melodisk postpunk. Han har en stor del i hur soundet har blivit.

För nu är det dags. På onsdag släpps den av branschen redan emotsedda debutplattan ”Must exist”. Ola och Nicklas står för det mäktiga, förklarar Nicole, och beskriver sig själv som mer minimalistisk. I föreningen uppstår:

– En härlig mix! Personlighetsmässigt också. Jag har alltid haft svårt att släppa på kontrollen. Med Ola och Nicklas har jag kunnat öppna upp, gå mer på magkänsla, kastat mig ut. Det var aldrig svårt. De två gav mig tålamodet och självförtroendet att släppa på kreativiteten.

– Fast jag gillar att ha kontroll på saker. jag gillar när det är organiserat, tillägger hon.

Nicole Sabouné har skrivit sedan hon var liten. Och när brodern introducerade henne för The Hives var det kört. Inspirationskällorna har förgrenat sig som ett välvuxet träd, musikaliskt över Lou Reed, Patti Smith, Joy Division och The Clash, till författare som Edith Södergran, Allen Ginsberg, William S Burroughs och Arthur Rimbaud.

Gemensam nämnare hos dem och hos dig?

– Det känns som om vi tillhör samma familj. Dras åt samma sätt att kommunicera, åt samma edge. Har samma råa känsla. Man kan typ ta på det. Det är häftigt att ord kan säga så mycket. Södergran är en sådan himla rockstjärna, att hitta ord och formuleringar på det sättet hon gör ...

”Must exist”, debuttiteln är lånad ur en bok av rockpoeten Patti Smith, har utvecklats till en odyssée genom städerna och dess människor som omgett Sabouné så här långt. Sölvesborg utgör en väldigt stor del, bekräftar Nicole med ett skratt. För en person som beskriver sin tillvaro som mer av en inre än en yttre värld, helst innesluten i ett par stora hörlurar, är den tydliga vi-mot-dem-lyriken kanske lite oväntad.

Eller kanske inte. Nu står hon i vilket fall som helst på tröskeln att släppa ut, eller kanske in, de här världarna.

– Jag gillar att stänga in mig själv. Det är min enda fristad, det enda som är orört. Jag lär mig fortfarande att prata om mig själv och det jag gör, att berätta hur och varför. Men det är svårt överlag, kanske för att jag inte fattar det själv!

Nicole Sabouné låter så otroligt lugn och trygg på rösten. Trots att hon står inför sitt stora genombrott, där den etablerade svenska popeliten redan är beredd att ta emot henne i sin familj. Sabouné ser fram emot något annat.

– Jag är jätteotålig! Jag vill att allt redan ska ha hänt. Den 31 januari startar min turné, det bästa av allt. Jag längtar jätte, jättemycket. Det är otroligt häftigt att stå och gigga och märka att folk faktiskt har hört min musik.

I väntan har debutanten Nicole Sabouné redan nominerats till 2013 års bästa liveakt av Manifestgalan.

Mikael Hallqvist
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.