Sanna är redan en vinnare

Nöje • Publicerad 12 februari 2001
Klädd för succé. Sanna Nielsen tror på sitt melodifestivalbidrag Igår, idag. Bjärnumsbon Bert Månsson har skrivit låten. Bild: PETER ÅKLUNDH
Klädd för succé. Sanna Nielsen tror på sitt melodifestivalbidrag Igår, idag. Bjärnumsbon Bert Månsson har skrivit låten. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

För drygt fem år sedan dominerade Sanna Nielsen, då 11 år, Svensktoppen med Till en fågel. Det är med andra ord en ovanligt rutinerad sextonåring som gör festivaldebut i Malmö.

–Men att tävla i Melodifestivalen slår ut allt annat. Det är ju en tradition som engagerar så många, menar Sanna.

I höstas presenterade hon planerna på en karriär med ny inriktning. Parallellt med studierna på Heleneholmsskolans musikgymnasium i Malmö påbörjades inspelningarna av ett album med tonvikt på soulpop. I can´t say goodbye blev första radiosingel.

–Den gick in som tvåa på Radio Kristianstads tio i topp, och det är jag väldigt stolt över, säger Sanna.

Nu går hon tillbaka till att sjunga på svenska. Mentorn Bert Månsson, som också skrev Till en fågel, har gett Sanna en kraftfull ballad – Igår, idag – och med den tävlar Edenrydstjejen i Melodifestivalen.

–Jag tror det är den enda balladen i tävlingen. Det kan kanske vara en fördel, men svenska folket får avgöra. Hur som helst, fortsätter Sanna, är det en låt jag känner väldigt starkt för. Dessutom tycker jag att den fungerar bra ihop med de andra låtarna som skall vara med på plattan längre fram.

En sång om kärlek?

–Ja, kärlek till något. Texten är inte övertydlig, var och en kan tolka den på sitt sätt.

sanna kommer att dela scen med en kör och skivaktuelle Skinny Hastrup från Hörby som gästgitarrist.

–Det blir ett stillsamt framträdande, konstaterar Sanna. Jag sjunger ju en ballad.

Repetitionerna inleds på måndag. Sanna tävlar mot band/artister som Jan Johansen (vinnare 1995 med Se på mig), Barbados och Friends. Men hon är faktiskt inte yngst på scen. Femtonåriga Rosanna Jönis sjunger Om du var här hos mig av Mattias Reimer och Lars Edvall.

–Vi har träffats ett par gånger och redan blivit bra kompisar, berättar Sanna Nielsen. Det känns jättebra att kunna umgås och prata med en jämnårig tjej under veckan. Vi kommer verkligen att stötta varandra.

Sanna berättar om några omtumlande decemberdagar när det hade blivit klart att Bert Månssons låt kom med till finalen.

–Jag sjöng på demon och hade väl ganska stora förhoppningar om att få vara med i Malmö också. Men där har ju tv-folket en del att säga till om också.

nu blev det som väntat. Sanna Nielsen sjunger Igår, idag och har under de två månader som passerat hunnit få perspektiv på äventyret.

–Jag var lätt chockad ett tag, men det har lagt sig. Tycker faktiskt att jag har ganska bra koll på nerverna.

Hon har också hunnit fundera på vad en seger skulle innebära:

–Det blir förstås en väldig uppståndelse, men jag hoppas att jag kan hantera det på ett bra sätt. Fast ärligt talat är jag mest koncentrerad på att göra ett bra jobb, min uppgift är ju i första hand att representera Berts låt. Att vinna är inte det viktigaste. Förresten känner jag mig redan som en vinnare, bara genom att få vara med.

Säger Sanna Nielsen och plockar samtidigt fram sin egen schlagerfavorit:

–Fångad av en stormvind med Carola. Jag var visserligen inte gammal då (1991), men det är en låt jag har burit med mig sedan dess.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.