GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Satir, politik och bara roligt

En gång var de Trollpackor i Kristianstad. Nu vänder Gertrud Larsson och Åsa Aspjärn hem igen. Och då blir det "trevligt och bra".
Nöje • Publicerad 19 september 2006
Åsa Aspjärn och Gertrud Larsson kommer till Eke-stads Folkets Park. Bild: Efva Henrysson
Åsa Aspjärn och Gertrud Larsson kommer till Eke-stads Folkets Park. Bild: Efva Henrysson
Foto: 
Foto: 

De har känt varandra sedan gymnasietiden och i början av 1990-talet var Getrud Larsson och Åsa Aspjärn två av medlemmarna i Trollpackorna. En teatergrupp som 1993 spelade "Tack så in i helvete" som i Kristianstadsbladet kallades för "frisk brutal ofta med muntert fräcka undertoner".

1996 började Åsa Asp-järn och Gertrud Larsson jobba som en duo och har bland annat gjort radiosketcher i "Freja" i Svergies Radio P1 och de har agerat sidekick till Ronny Eriksson på SVT. I kväll vänder de hem till sin uppväxtkommun och ger en föreställning i Ekestads Folkets Park.

– Det är en föreställning med sketcher. Innehållet är lite blandat, säger Gertrud Larsson.

Rösten försvinner från luren och hon vänder sig till Åsa Aspjärn: "Vad ska man säga om innehållet i föreställningen Åsa?". En kort konversation. Gertrud Larsson är tillbaka på linjen igen.

– Det är lite satir, politik och bara roligt, säger hon.

Hur är det när det bara är roligt?

– Då behöver man inte tänka, annars kräver våra sketcher ofta att man tänker efter.

Ett ämne som tas upp är flyktingpolitiken som Gertrud Larsson även skrivit en pjäs om, "Flykten från Halland", (spelades på Kristianstad Teater 2004). Ett ämne som fortfarande behöver ventileras.

– Det är en viktig och angelägen fråga. Alla problem är inte lösta.

Hon anser att frågan "glömdes bort" i valrörelsen och är aktuell efter sverigedemokraternas framfart i kommun- och regionvalen.

– Vi har en sketch i föreställningen som ger sverigedemokraterna en känga.

Dagsaktuellt är en viktig ingrediens i parets föreställningar och Gertrud Larsson berättar att de precis håller på att skriva en ny sketch som kommer att vara med i föreställningarna i Ekestad.

I november medverkar Åsa & Gertrud i "Humorlabbet" som sänds i Sveriges Televsion. ett program som går ut på att hitta morgondagens roligaste tv. Åtta avsnitt har spelats in och det bästa programmet får en egen serie som sänds under våren 2007.

– Vi har tänkt på att göra en sketchserie, men släppt det.

Roger Bing

Åsa & Gertrud

"Trevligt och bra med Åsa & Gertrud " spelas i Ekestads Folkets Park den 20 och 21 september klockan 19.00.

Läs mer

Föreställningen recenseras i fredagens Kristianstadsbladet

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.