Schlagerkarusellen på plats i Västerås

Blir det en otippad skräll eller tar förhandsfavoriterna Carola Häggkvist och Andreas Johnson hem spelet tillsammans med flickfavoriten Ola? Melodifestivalens andra deltävling, även kallad årets mest förutsägbara, äger rum i Västerås.
Nöje • Publicerad 13 februari 2008
Kommer Ola att bäras fram som segrare tack vare sina unga fans? Bild: Jessica Gow/Scanpix
Kommer Ola att bäras fram som segrare tack vare sina unga fans? Bild: Jessica Gow/ScanpixFoto: 

När Melodifestivalens andra deltävling görs upp i Västerås på lördag möts schlagerveteraner och dokusåpakillar. Gurkstaden, som den lite skämtsamt kallas, bjuder även på schlagerns mest etniskt varierade musikinslag, både The Nicoles ryskinfluerade "Razborka" och Balkanbandet Andra Generationens högenergiska "Kebabpizza slivovitza" finns med i startfältet.

Kristian Luuk ska enligt egen utsago dra ner på ordvitsandet medan duon Carola Häggkvist och Andreas Johnson utlovar en något annorlunda scenshow.

- Vi har en chock på gång, en elchock kan man säga, skämtar Carola.

- Vi har tränat med koreografen och sett till så att vi inte ser ut som två tunga elefanter på scen. Fast Andreas är klart mindre än jag är, jag bar honom på ryggen härom dagen.

- Ja, Carola är stark den rackaren, säger Andreas Johnson.

Tillräckligt stark för att ta hem hela spelet? Mycket pekar på det. Kritiska röster har höjts om att Melodifestivalens mest favorittippade bidrag har hamnat i den deltävling som har flest "lätta" konkurrenter att fälla.

En av konkurrenterna är Sanna Nielsen, som tävlar för femte gången precis som Carola. Hon har som bäst placerat sig på en tredjeplats och sjunger den här gången en vemodig kärleksballad. Hjärta och smärta handlar dessutom dokusåpakillarna Olas ("Idol") samt Alexander Schölds ("Fame Factory") upptempo-låtar om.

Och den Västeråsbo som inte gillar schlagern gör bäst i att lämna sin hemstad några dagar. Att det är första gången Melodifestivalen arrangeras i Västerås ska nämligen inte gå någon förbi. Bland annat spelas schlagerlåtar från stadshustornets klockspel varje hel timme under schlagerdagarna.

- Det märks ganska bra i stan, det är flaggor överallt och pyntat i skyltfönster. Eftersom det är första gången för Västerås och på en helt ny arena så tror jag att hela stan är lite spänd av förväntan, säger Tobias Hultberg, hotelldirektör för Elite Stadshotell där samtliga artister ska bo.

Sara Åkesson/TT Spektra

sara.akesson@ttspektra.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.