Serien som ska fängsla tittarna

Snart ska tomrummet efter Rederiet fyllas, som om det skulle behövas, med SVT:s nya storsatsning Skeppsholmen. Det första avsnittet sänds den 26 september och inspelningarna pågår för fullt.
Nöje • Publicerad 23 juli 2002

Det råder ett ordnat kaos på Kastellholmen i centrala Stockholm. Där pågår inspelningen av Sveriges Televisions nya dramaserie Skeppsholmen. Tre tunga faktorer talar för att det blir en tittarsuccé: 1. Skaparen heter Lars Bill Lundholm, som bland annat skrivit Skärgårdsdoktorn. 2. Kända skådespelare finns i rollerna. 3. Serien ska ta samma plats i tablån som Rederiet tidigare hade - torsdagar klockan 20.00. Men Mikael Marcimain, en av tre regissörer, värjer sig mot paralleller till Rederiet. - Skeppsholmen är lågmäld och handlar mer om vardagliga relationer. Jag tror att många tittare kommer att uppfatta serien som väldigt svensk. Det hoppas jag i alla fall, säger han. Vanliga konflikter Serien har premiär den 26 september. Tolv avsnitt sänds i höst och våren 2003 visas ytterligare 14 avsnitt. Handlingen kretsar främst kring makarna Karin (Anki Lidén) och Torsten (Jonas Falk) som driver ett båtvarv tillsammans med sonen Johan (Henrik Norlén) och hans fru Linda (Anna Sise Andersson). Torsten vill att Johan ska ta över verksamheten, men Johan vill ”inte ha något jävla varv”. Och det leder naturligtvis till en hel del tv-mässig dramatik. - Det där är ganska lätt att känna igen sig i. Konflikter mellan föräldrar och barn finns ju i alla familjer, säger Henrik Norlén i en paus. Lärorikt Han har tidigare varit med i Skilda världar. I den här produktionen är inspelningstempot långsammare. Och det gillar han. - Att vara med i en såpa är lärorikt, men det kan vara frustrerande när man inte är nöjd med sin insats och det inte finns tid att ta om scenen igen, förklarar han. Seriens skapare Lars Bill Lundholm menar att det är omöjligt att säga vilka beståndsdelar som krävs för att fängsla en publik i tv-soffan vecka efter vecka. Hans filosofi är att skriva något som han själv skulle vilja se. - Den här gången ville jag skildra mitt Stockholm, som inte är förort, asfalt och våld utan det som är vackert. Jag menar det som är dramatiskt med små bokstäver. För Lars Bill Lundholm är det viktigt att slå vakt om det svenska. - Jag vill inte göra någon eurosoppa där man ska blanda allting. På BBC finns en serie som heter Eastenders som handlar om en arbetarstadsdel i London. Den funkar så bra eftersom spelplatsen är en bit av dramatiken. Lite så tänkte jag med Skeppsholmen. Först bestämde jag spelplatsen och därefter skapade jag karaktärerna. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Andreas Utterström TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.