Shakespeare på 90 minuter

”Shakespeares tragedier är roligare än hans komedier”, säger Morgan Jarl som släpper in clowner på scenen när Teater Norna presenterar sig med Romeo & Julia.
Nöje • Publicerad 5 maj 2003
Ur produktionsbolaget Nowhere Arts föds Kristianstads nya fria teatergrupp. Teater Nornas första offentliga föreställning blir en fri tolkning av Shakespeares Romeo & Julia som spelas under Kristianstadsdagarna. BILD: BOSSE NILSSON
Ur produktionsbolaget Nowhere Arts föds Kristianstads nya fria teatergrupp. Teater Nornas första offentliga föreställning blir en fri tolkning av Shakespeares Romeo & Julia som spelas under Kristianstadsdagarna. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Nornorna var ödesgudinnorna i den nordiska mytologin.

– Urd, Verdandi och Skuld – de som spinner livets trådar, säger Sofia Isaksson i Teater Norna som är en ny fri teatergrupp med postadress Kristianstad.

Egentligen är Teater Norna en fortsättning på, eller utveckling av, Nowhere Arts som Morgan Jarl och Kajsa Ingemansson startade efter hemkomsten från engelska Coventry där de skaffat var sin Bachelor of arts. Norna har också funnits i sinnevärlden hos Morgan Jarl, Kajsa Ingemansson och Sofia Isaksson en längre tid, men det är först i sommar som gruppen ger sin första offentliga föreställning.

– Nowhere Arts finns fortfarande, kanske främst som ett produktionsbolag men också som grupp så att Kajsa och jag får vara lite svåra och göra suspekta lågbudgetprojekt, säger Morgan Jarl och häver ur sig ett gott skratt innan han fortsätter:

– Norna blir den fria gruppen som skall kunna nå ut bredare. Och vi börjar med Shakespeares Romeo & Julia under Kristianstadsdagarna. Nowhere Arts har under våren presenterat en monologserie med nyskrivna texter av unga skånska dramatiker. Säsongen avslutas den 31 maj med Louise Björndahls Brinn Vanja Brinn. Jarl regisserar, Ingemansson gestaltar och det handlar om avsaknad av närhet i en ung flickas liv.

Kajsa Ingemansson berättar att hon för det mesta spelat inför halvfull salong (Studion på Kristianstads Teater).

– Mycket handlar om marknadsföring. Fram till nu har vi varken haft tid eller råd att sälja in våra föreställningar. Men intresset har ökat mot slutet. Sex med fullt bagage av Jennifer Lewin gick riktigt bra och den hoppas jag att vi skall kunna åka ut med i skolorna så småningom.

Och i början av juli skall alltså Teater Norna presentera sig, med Shakespeare som fysisk teater. Morgan Jarl kommer fram till premiären att instruera Kajsa Ingemansson, Sofia Isaksson och Jonathan Möller utifrån ett manus när tre clowner gör en annorlunda tolkning av Romeo & Julia. En himla massa text tas ner till nittio minuters underhållning med tre skådespelare i 35 roller. Clowner som spelar en klassisk tragedi – och Morgan Jarl menar att Shakespeare skrev sina tragedier roligare än komedierna. Med en ”ohelig” version av Shakespeare vill Norna samtidigt visa att det finns mer än Strindberg och Norén. Fysisk teater skall tala om för en bredare publik att ”detta är ingen mossig institution.”

– Den skall i alla fall inte behöva vara det, menar Morgan Jarl.

– Att spela fysiskt kan vara att gå förbi intellektet och direkt till känslan. Det kroppen uttrycker blir lika viktigt som det talade ordet.

Sofia Isaksson utbildade sig inom fysisk teater på Kulturama i Stockholm. Jarl och Ingemansson skaffade teoretiska kunskaper i ämnet under tiden i England.

– Man spelar med ”hela sig” Därför, menar Isaksson, blir den fysiska teatern ofta roligare, mer skapande och improviserad än den tolkande teatern.

Ser Norna då behovet av teaterförnyelse i Kristianstad?

Sofia Isaksson:

– Jag tycker det. Man vågar för lite, både från arrangörers och publikens sida. Det är mycket tradition här, med nyårsrevy och Björn Forsbergs musikaler.

Kajsa Ingemansson:

– Men det finns många scener i stan, vilket i sig betyder att Kristianstad har potential.

Morgan Jarl:

– Precis. Och jag tror definitivt att vi har en plats på de scenerna.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet

KRISTIANSTAD TEATER
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.