Siesta räknar med att komma tillbaka

3 000 besökare, varav bortåt 2500 betalande. Festivalgeneral Micke Fredholm har inte alla siffror redovisade, men är spontant nöjd när han summerar Siesta 2014.
Nöje • Publicerad 9 augusti 2014
Micke Fredholm tvekar inte när det gäller Siesta 2015.
Micke Fredholm tvekar inte när det gäller Siesta 2015.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Micke Fredholm menar att det fanns något som var betydligt viktigare än alla andra faktorer inför Siesta comeback: Att återupprätta varumärket, som naturligtvis skadades när förra årets festival ställdes in.

Tvekar inte

– Och utifrån rådande förutsättningar tycker jag att vi lyckades till 100 procent. Man önskar sig alltid större publik, och vi kommer att behöva större publik framöver, men vi fick ändå en respons som ger oss helt andra möjligheter inför fortsättningen.

Fortsättningen? Micke Fredholm ska sätta sig ner med föreningen Markans styrelse när redovisningen är klar. Men han tvekar inte när det gäller Siesta 2015:

– Jag har redan satt ihop ett kompendium med reaktioner i media, på Facebook och Twitter. Detta har jag skickat till politiker och kommunala tjänste- män för att visa vilken marknadsföring Siesta faktisk erbjuder Hässleholm. För att vi ska kunna leverera på samma sätt i framtiden krävs också en större insats från kommunens sida.

Planen höll

Siesta 2014 genomfördes på ett mindre festivalområde. Artistbudgeten var avsevärt lägre än tidigare år och arrangörerna höll andra kostnader nere, bland annat genom egenförsäljning av mat och dryck.

Micke Fredholm erkänner att det fanns en oro. Men – planen höll.

– Det är dokumenterat svårt att komma tillbaka som festival, men vi hade ett förköp runt 1 000 biljetter att jämföra med Peace & Love som rapporterade cirka 150 sålda. Till slut fick vi en okej publiksiffra, och hade det inte varit för att regnet kom in på lördagskvällen är jag övertygad om att vi skulle haft betydligt fler besökare. Den här gången lyckades vi nå fram till en äldre publikgrupp än tidigare och Laleh, som spelade just på lördagen, skulle ha sålt fler biljetter med lite bättre väder.

Siesta är tillbaka. Men vill man växa till gamla nivåer?

– Spontant: Nej. Den kostymen vi tog på oss i år kändes ganska lagom.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Anders Mårtensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.