Självbiografi med dragspel

Nöje • Publicerad 30 april 2014

Lelo Nika från Serbien, Köpenhamn och Malmö skriver dagbok – ja, sin självbiografi – med dragspelet. Enstaka toner kunde komma från ett blåsinstrument, hans dragspel kan bli en hel orkester och ibland låter det som om han klämmer på bälgen så tonerna kvider av längtan.

Med knappdragspelet reser Lelo Nika genom livet, musiken och geografin: från Balkan till Sverige, från folklig musik till klassisk, även lite jazzinspiration. Vackert när stråkkvartettens toner smälter ihop med dragspelets. Överrumplande när det plötsligt börjar spelas svensk folkdans. Och tala inte om samspelet med hackbräde: illersnabbt och som alltid lika virtuost. Åtminstone en medverkande musiker bör nämnas vid namn: Thommy Andersson, kontrabas. Han backar upp Lelo Nikas dragspel i ordets bästa – och alltomfattande – betydelse.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Bengt Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.