Sju för pop

Unga popbandet artmade från Kristianstad säger att alla kan lyssna på deras musik. Att den är lättillgänglig i landet mellan pop och rock. Däremot kan ingen av medlemmarna förklara titeln på åttaspårs-cd:n som släpps i veckan: Does a one legged duck swim in circles (?!).
Nöje • Publicerad 20 maj 2002
artmade längtar till spelningen på Respect-festivalen och hoppas få en chans i Hultsfred. I dagarna släpps dessutom Kristianstadsbandets nya album. Bild: MATTIAS PÅLSSON
artmade längtar till spelningen på Respect-festivalen och hoppas få en chans i Hultsfred. I dagarna släpps dessutom Kristianstadsbandets nya album. Bild: MATTIAS PÅLSSONFoto: 

Den siste maj är artmade ett av banden på Respect-festivalen i Kristianstad, Rockparty i Hultsfred har gett ett halvt löfte om en plats på demoscenen. Kanske blir det också spelningar på Tivolirock och nya Festival Hunra i juli?

– Verkar som om vi anmälde vårt intresse till Tivolirock för sent, säger gitarristen Per Trobäck. Kid Skreol (rockföreningen) säger att de inte gärna bokar band som var med året innan, men eftersom Sonny Black får plats vill vi självklart också vara med.

– Den andra festivalen (Hunra) kände vi inte ens till. Men visst, Föreningen Trevligt Med Rockmusik som arrangerar har stort inflytande idag. Vi var med på en av deras allnighters och det var en höjdare.

Tivolirock eller inte . artmade får räknas som ett av traktens hetaste band just. Heta som chili skrev vi för en tid sidan, när ungdomsmagasinet Chilis läsare röstade fram artmade som sina favoriter.

– Tidningen finns ute på skolor i hela landet. Klart att det gav oss en del uppmärksamhet, bland annat ledde det till att vi fick en spelning på Grand, berättar Jon Möller (trummor).

artmade är pop, eller snarare poprock.

– Vi började som ett renodlat popband med fyra medlemmar, berättar Per Trobäck. Idag är vi sju och alla har sin favoritmusik. Jon (Möller) gillar tyngre rock och ”Chrille bas” (Christian Hedlund) lyssnar på jazz och funk. Så nu spelar vi med rockiga trummor och funkig bas.

– Och då har det blivit himla kul, tycker Jon Möller.

Live är grejen när festivalsommaren närmar sig. Men för artmade har fokus den senaste tiden legat på arbete i studion. Does a one legged duck swim in circles? är den kryptiska titeln på en åttaspårs-cd som spelats in i Emmy-studion med Jörgen Andersson, Martin Sventorp och Jakob Wiberg vid mixerbordet.

Demo eller ”riktig” cd?

– Rent tekniskt är det en demo, säger Christian Melander (bas). Men det låter bra, betydligt bättre än de flesta demoinspelningar.

Låtarna bygger på samverkan. Oftast kommer enskilda medlemmar med grunderna, en melodi skriven till akustisk gitarr. Sedan följer grupparbete.

– Men det mesta är ganska självklart, tycker Trobäck. Vi jammar liksom inte. Man kan väl inte jamma pop?

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.