Annons

Skönhetsmiss och filmproducent

Nöje • Publicerad 19 april 2001
I nya filmen Miss Secret Agent spelar Sandra Bullock en FBI-agent som måste delta i en skönhetstävling för att fånga en mördare. Bild: RON BATZDORFF
I nya filmen Miss Secret Agent spelar Sandra Bullock en FBI-agent som måste delta i en skönhetstävling för att fånga en mördare. Bild: RON BATZDORFFFoto: 

I Miss Secret Agent spelar Sandra Bullock FBI-agenten Gracie, som står stadigt med fötterna på jorden och tror på modern feminism. Men så slängs den tuffa pojkflickan in i ett till synes omöjligt uppdrag: Hon måste arbeta under täckmantel på en skönhetstävling – och förvandla sig själv från pojkflicka till docksöt cheerleader.

–Jag har aldrig haft någon dröm om att vara prinsessa för en dag, säger Sandra Bullock, som vi tidigare känner bäst från filmer som Speed och Medan du sov.

Annons

–Jag har mer gemensamt med FBI-versionen av min rollkaraktär. Jag skrattar högt, har tovor i håret, matfläckar på skjortan och jag kan hälla i mig en öl på nolltid. Fast till skillnad från Gracie så plockar jag faktiskt ögonbrynen.

Sandra Bullock säger att hon lärde sig en hel del om skönhetstävlingar när hon spelade in filmen.

–Det är inte klokt hur långt en del tjejer – och deras mammor – är villiga att gå för att göra sig ”vackra” när de medverkar i skönhetstävlingar. De sprejar hårsprej i skrevet för att hålla baddräkten på plats och de smetar hemorrojdkräm under ögonen – fråga mig inte vad det ska vara bra för, säger hon och skrattar högt.

Hon är öppenhjärtlig och befriande glad. För att vara Hollywoodskådespelare verkar Sandra Bullock inte vara särskilt fåfäng. Kanske beror det på att hennes karriär och inkomstkälla inte är helt beroende av yrket som vacker skådespelerska. Hon är även producent och ligger bakom filmer som Livet går vidare , Gun shy samt nya Miss Secret Agent.

Produktionsbolaget är ett familjeföretag. Sandra Bullocks syster Gesine ansvarar för nya projekt och utveckling, och hennes pappa sköter investeringarna.

– Det roligaste är inte att visa upp sig framför kameran. Att producera film är mer givande än att vara skådespelare. Jag trivs bättre med att arbeta bakom kameran och rådda fram rätt kameraman, rätt inspelningsplats, fixa och trixa med budgetar, och allt annat som hör producentens jobb till.

Dessutom ser hon producentrollen som en chans att dra igång projekt som annars inte hade blivit gjorda. Den senaste filmen är ett exempel.

–Miss Secret Agent är en spännande film, tycker jag. För den ställer frågor om fåfänga och om hur unga tjejer uppfattas av omvärlden och hur de uppfattar sig själva, säger hon.

Hon tillägger att det enligt henne görs för alltför få filmer om tjejer, för tjejer.

– Killar matas hela tiden med ett ständigt flöde av ”killfilmer”, men det är bra att tjejer får mer inflytande i filmvärlden så att det görs filmer som attraherar båda könen.

Annons

När Sandra inte arbetar i Los Angeles flyr hon filmvärlden och stannar hemma på ranchen i Texas.

– När jag är ledig bygger jag på huset. Jag gör mycket av bygget själv. Jag tycker om att se något växa fram som jag bygger med egna händer. Det är som terapi för mig, som om husbygge är en av mina livsuppgifter. Byggjobbare och filmproducent som även är skådespelare ibland – där har du mig i ett nötskal.

Avslutningsvis säger Sandra att hon är en person som tycker om att lära sig av sina misstag:

–Jag har gjort en del dåliga val i min karriär, det kan jag erkänna. Men sånt är livet, man kan inte kontrollera i förväg om en film ska bli dålig eller om man ska förlora pengar på en riskfylld investering. Erfarenheterna är den bästa lärare jag haft. Om karriären hade varit en dans på rosor hade jag ju inte lärt mig något.

MONIKA AGORELIUS/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons