GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Slajmigt monster kom för att stanna

Sommarskuggan skulle vara med i "Sommarlov" en säsong men fick fler brev än programledarna. Nu har barnens engagemang hjälpt till att skapa en hel värld.
– Vi leker så länge barnen tycker det är roligt, säger monstrets skapare, Tina Mackic.
Nöje • Publicerad 24 juli 2022
Sommarskuggan är svart med en kattunges ansiktsdrag för att göra den lite läskig, men också lite gullig.
Sommarskuggan är svart med en kattunges ansiktsdrag för att göra den lite läskig, men också lite gullig.Foto: Johan Nilsson/TT

2016 hade barnprogrammet "Sommarlov" superhjältetema och behövde en kontrast. Barnredaktionen på SVT beställde en snäll skurk och till en början utformade kostymören en svart dräkt med två prickar till ögon och en snirklig mun.

– Jag kommer ihåg när vi satt på redaktionen och dräkten kom in första gången, alla skrek och blev så rädda, berättar Tina Mackic, och tillägger:

– Då tänkte vi nej, nej, nej så där läskig ska den inte vara. Vi måste göra den snällare.

Den svarta skuggan fick då en kattunges ansiktsdrag och blev både läskig och gullig. Sommarskuggan busar och lämnar slajm efter sig men när programledarna till slut lyckas få tag på den är det en snäll person som gömmer sig i dräkten.

– Hela leken går ut på att lista ut vem som gömmer sig i dräkten och sen är det dräkten som har de starka buskrafterna som får personen inuti dräkten att ställa till det.

Sommarskuggans värld

Skurkens popularitet bland barn blev snabbt stor.

– Vi märkte plötsligt att Sommarskuggan började få mycket mer tittarpost än programledarna som annars har varit de som får all post, säger hon.

– Så efter det fick jag i uppdrag av SVT att förvalta Sommarskuggan och se till att den finns kvar. Och sen har det rullat på.

Tv-producenten, manusförfattaren och regissören Tina Mackic skapade en egen dramaserie åt Sommarskuggan som sänds varje vår innan "Sommarlov" börjar. I serien dyker figuren upp och ställer till det. När "Sommarlov" sedan drar igång finns det redan ett etablerat mysterium och då är det dags att försöka fånga monstret. Bolibompavärlden har också utvidgats med Vinterskuggan och Lavaskuggan.

Är den ond eller god?

Sommarskuggan har nästintill blivit folklig under åren. Det är inte längre bara barn som fascineras av den svarta figuren utan hela familjer engagerar sig i jakten på vem som gömmer sig i dräkten.

– Det är nog det oberäkneliga. Är den god eller ond? Vad ska den göra? Det är något fascinerande med den här skräckblandade förtjusningen.

I takt med att Sommarskuggans värld utvecklats har även Tina Mackic gjort det. Bland annat har hon regisserat sin första långfilm och fortsatt bygga berättelser.

– För mig har det varit en fantastisk erfarenhet och jag har lärt mig otroligt mycket, jag har lärt mig allt. Det har verkligen varit ett agilt arbete, att lyssna in publiken och bygga upp världen med de muskler som man har fått, säger hon.

Hur tror du att Sommarskuggans framtid ser ut?

– Det enkla svaret är: Vi leker på så länge barnen tycker att det är roligt. (TT)

Amanda Alvarsson

Tina Mackic under inspelning av filmen LasseMajas Detektivbyrå i Alingsås. Arkivbild.
Tina Mackic under inspelning av filmen LasseMajas Detektivbyrå i Alingsås. Arkivbild.Foto: Adan Ihse/TT
Fakta

Tina Mackic

Tina Mackic är tv-producent, manusförfattare och regissör. Hon har jobbat med barnprogrammet "Sommarlov" sedan 2015 och debuterade i år som filmregissör med "Lasse-Majas detektivbyrå – Skorpionens gåta" .

Tidigare var hon producent och reporter för populärkulturella program på Sveriges Radio.

År 2017 kom dramaserien "Sommarskuggan" ut med tio minuter långa avsnitt som sänds i tio veckor innan "Sommarlov" börjar. I serien får man träffa de andra skuggorna, Vinterskuggan och Lavaskuggan, samt nykomlingen Guldskuggan.

År 2019 publicerades den första boken om Sommarskuggan.

De har gömt sig i Sommarskuggans dräkt

2016: Jonas Karlström Hay, spelar den fiktiva chefen i "Sommarlov".

2017: Malin Olsson, programledare i "Sommarlov".

2018: Caroline Hermansson, fru till "Sommarlovs" programledare, Alexander Hermansson.

2019: Hasse Andersson, sångare och låtskrivare.

2020: David Sundin, komiker och programledare i bland annat "Bäst i test".

2021: Marianne Mörck, skådespelare och regissör, spelar Kapten Doris i "Sommarlov".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.