Annons

Stjärna på toppen av K2

Nöje • Publicerad 24 januari 2001
har ända sedan hon var barn varit inriktad på att bli skådespelare. Men efter Bondfilmen tvekade hon. Men nu satsar hon med full kraft på sin Hollywoodkarriär.
har ända sedan hon var barn varit inriktad på att bli skådespelare. Men efter Bondfilmen tvekade hon. Men nu satsar hon med full kraft på sin Hollywoodkarriär.Foto: Izabella Scorupco

I alla mina senaste roller måste jag vara så otroligt mycket tuffare än vad jag är privat, säger Izabella Scorupco. Jag vet inte varför jag får de här rollerna - kanske har jag ett pojkaktigt kroppsspråk.

Det är knappast som pojkaktig hon beskrivs när hon är hemma i Sverige. Här talar vi ständigt om hennes skönhet.

Annons

– Varje morgon när jag går hemifrån tänker jag att jag ska hålla mig lugn när man börjar prata om det. Men jag blir otroligt provocerad och förstår inte varför vi inte kan avsluta detta kapitel. I USA skulle ingen drömma om att tala om skönhet på det sättet. Jag har fått kämpa hårt för mina roller. Det är som om man inte unnas att lyckas på den här nivån.

När izabella scorupco inte följde upp sin roll i Bondfilmen GoldenEye var det inte många som

trodde att hon skulle dyka upp i någon ny amerikansk film. Men Bondfilmens regissör Martin Campbell hade inte glömt henne. När det var dags att hitta en roll för en ung fransk-kanadensisk bergsbestigare i hans actionfilm Vertical limit (Sverigepremiär fredag 26 januari) ringde han upp Izabella Scorupco för att höra om hon ville vara med och tävla om rollen.

I Vertical limit spelar Izabella Scorupco bland annat mot Chris O´Donnell. Han spelar en före detta bergsbestigare som samlar ihop en räddningsexpedition när hans syster fastnar i en isspricka högt uppe på berget K2 i Himalaya. Izabella Scorupcos bergsbestigare är en i räddningsexpeditionen. Filmen spelades in i nyazeeländska berg. Inte riktigt lika högt belägna och svåra att bestiga, men ändå tillräckligt för att göra inspelningen till ett äventyr. Skådespelarna flögs upp i helikopter när de skulle spela in på de högsta höjderna.

Det var äventyr av det här slaget Izabella Scorupco tackade nej till efter Bondfilmen 1995.

– Jag fick kortslutning. Just då kunde jag inte göra på något annat sätt. Då var jag fruktansvärt rädd att jag inte skulle räcka till, och bara göra folk besvikna. Men nu i efterhand är det också skönt att veta att jag kan lita på min intuition och att jag kan säga nej. Jag tror på ödet och att det finns en mening med allt.

Då menar Izabella Scorupco allt från de första teateruppsättningarna hon gjorde som barn, över karriärerna som fotomodell och popsångerska och även filmer som Petri tårar och Dykaren som aldrig blev några stora framgångar.

– Här hakar folk ofta upp sig på vad jag har gjord i det förflutna, som om jag skulle ha fått allt serverat för mig. Jag har haft enorm tur, men jag har också fått kämpa för mina roller.

Musikkarriären har hon lagt ner, hon tyckte helt enkelt att det inte var en tillräckligt stor passion i hennes liv.

– Det var bara på kul. Ska man syssla med det ska man leva med musiken. Jag är en rockare, för att jag skulle tycka det var någon mening skulle jag vara en Janis Joplin, inte en Britney Spears. Men att få sjunga i en filmroll vore en dröm, säger Izabella Scorupco och lyser med ögonen över tanken att få göra Debbie Harry i Blondie i en filmroll.

Annons

I hennes nästa film blir det inte någon sång. Reign of fire är en fantasyfilm där hon spelar en helikopterförare i en värld där man slåss mot farliga drakar.

Hon spelar mot Christian Bale (American psycho) och Mattew McConaughey (EdTV).

– Det ska bli enormt kul. Jag tackade ja direkt så fort jag visste att jag skulle spela mot dem. Att samarbeta med riktigt bra skådespelare är bland det bästa med det här jobbet.

TORBJÖRN IVARSSON/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons