Stjärnorna i bandyarenan

Johnson & Häggkvist strålar i kapp i de kaotiska fotoblixtarna. Proffsigt poserar de med utstrålning som få. Det är bara en av de andra tävlande i Västerås som når upp till samma nivå. Sanna Nielsen.
Nöje • Publicerad 14 februari 2008
080214 Carola och Andreas. Bild: Tommy Svensson
080214 Carola och Andreas. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
080214 Carola på den kaotiska presskonferensen. Bild. Tommy svensson
080214 Carola på den kaotiska presskonferensen. Bild. Tommy svenssonFoto: 
Lasse Lindh.
Lasse Lindh.Foto: 
080214 Carola och Andreas. Bild: Tommy Svensson
080214 Carola och Andreas. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
080214 Ola. Bild: Tommy Svensson
080214 Ola. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Gänget i Västerås Två finalplatser står på spel. Häggkvist & Johnsson strålar i fotoblixtarna, men Sanna Nielsen har en utstrålning som hänger på. Bilder: Tommy Svensson
Gänget i Västerås Två finalplatser står på spel. Häggkvist & Johnsson strålar i fotoblixtarna, men Sanna Nielsen har en utstrålning som hänger på. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Ola Svensson.
Ola Svensson.Foto: 
Sanna Nielsen.
Sanna Nielsen.Foto: 
080214 Nya coola Sanna. Bild: Tommy Svensson
080214 Nya coola Sanna. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Hon pryder omslaget på den lokala morgontidningen. Sanna Nielsen fullastad med resväskor på järnvägsperrongen. Schlagertåget har rullat in i inomhusbandyarenan i Västerås.

Artisterna gör sina första kamerarepetitioner, försöker komma ihåg vilka kameror de ska titta in i och när. Från första parkett lyser förvirringen och osäkerheten igenom. På storbildsskärmarna når tjejfavoriterna Ola (Idol), Lasse Lindh och Alexander Schöld (Fame Factory) ut desto mer. Och det är ju det som räknas.

Det här är det klart tuffaste, och mest förutsägbara, startfältet hittills i år. Tufft för alla andra artister, utom för Idol-Ola och superduon Johnson & Häggkvist.

- Jag var inne på chatten i går. Det är typ 50 brudar som kommit överens om att ringa och tokrösta på Ola, säger Göteborg-posten Johan Rylander. Det är ingen nyhet att Carola Häggkvist och Andreas Johson är de deltagare som var för sig haft bäst placeringar i varenda Melodifestival de ställt upp i. Ändå försöker Carola att övertyga pressuppbådet som svärmar runt dem i green room (som går typ i silversvart) att det känns helt nytt.

- Vi känner mycket av Pressen just nu, skämtar Johnson intryckt bakom reportrar och kameror.

- Det här är nytt för oss! Vi har aldrig gjort det här förut. Och det behövs nog också, för att man ska orka hålla på år efter år. Det är en skön känsla, lite som ett nyfött barn, och det sporrar oss.

Duon pressas hårt om det som alla tror, att röda mattan är utrullad hela vägen till finalen Globen.

- Det är inget vi tar för givet, säger Häggkvist.

- Vi försöker att inte lyssna på det örat. Det är klart vi känner av förväntningarna, men vi försöker bara fokusera på det vi ska göra, på att ta fram den här positiva energin, säger Johnson och menar att det inte är så svårt, han har ju ett kärnkraftverk bredvid sig på scenen. Torsdagens kamerarepetitioner avslöjar inte mycket om artisternas scenshower. Men det gör i stället Carola. Det verkar inte bli någon berömd fläkt den här gången, istället ska den positiva energin kanaliseras i mycket ljus. Carola passar på att driva med journalisterna:

- Låten handlar om att mötas, om ödmjukheten av att förenas. "One Love". Det kommer att rulla en film i bakgrunden, i stället för en fläkt. Och det blir mycket ljus.

- Och sedan kommer det ner ett rymdskepp från taket!

I andra änden av green room sitter skånske Ola. Hans bidrag "Love in stereo" har liknats vid John Farnhams "You're the voice". Men det är bara genom de inledande säckpiporna. Det hörs att det är samma låtskrivare som till radiohitlåten "Natalie".

- Säckpipor är aldrig ute! Eller, i så fall gör jag dem inne igen. Det är koolt bara. Det sticker ut, och passar in.

Ola vill inte spekulera i sina chanser, men sticker inte under stol med att lördagens vinnare är givna.

- Carola & Andreas, de har ingen större konkurrens.

Lisa Applqvist

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.