Stjärnorna slåss om EM-fansens öron

n Sommarplåga Linda Bengtzing kämpar med kärlekssång – mot beprövad blågul läktarrap. När sommarens fotbollsfest rycker närmare slåss två gamla vänner om fansens uppmärksamhet. "Bara en EM-låt kan vara allra bäst – och det är min", säger Markoolio.
Nöje • Publicerad 9 maj 2008
...men favorit blev Elias featuring Frans och låten "Who's da man". Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix
...men favorit blev Elias featuring Frans och låten "Who's da man". Bild: Fredrik Sandberg/ScanpixFoto: 
Tomas Ledin stod för den officiella låten "Vi är på gång" till VM i Tyskland för två år sedan... Bild: Björn Lindgren/Scanpix
Tomas Ledin stod för den officiella låten "Vi är på gång" till VM i Tyskland för två år sedan... Bild: Björn Lindgren/ScanpixFoto: 
"Sverige det bästa på vår jord" är Markoolios tredje fotbollslåt. Tidigare har han gjort "Mera mål" (EM 2000) och "In med bollen" (EM 2004). Bild: Anders Wiklund/Scanpix
"Sverige det bästa på vår jord" är Markoolios tredje fotbollslåt. Tidigare har han gjort "Mera mål" (EM 2000) och "In med bollen" (EM 2004). Bild: Anders Wiklund/ScanpixFoto: 
Med "Det första guldet" tar Linda Bengtzing upp kampen med kollegan Markoolio om fotbollsfansens gunst. Bild: Leif R Jansson/Scanpix
Med "Det första guldet" tar Linda Bengtzing upp kampen med kollegan Markoolio om fotbollsfansens gunst. Bild: Leif R Jansson/ScanpixFoto: 

Startsignalen ljöd inför världsmästerskapen i Tyskland 2006. Vid sidan av Tomas Ledins uppiffade dänga "Vi är på gång", flödade tiotals sidobäckar in i en ny musikalisk huvudfåra – sporthymnen. Sverige översvämmades av inofficiella landslagshyllningar, och 7-årige Frans glad-hiphop om Zlatan etsades benhårt fast i folkmedvetandet.

Ungefär samtidigt bestämde sig Linda Bengtzing.

– Planeringen började för görlänge sedan. Jag blev tillfrågad att göra en EM-låt och mitt svar var självklart – absolut, en skitkul idé, säger hon om sitt inofficiella bidrag.

Resultatet heter "Det första guldet", en nostalgisk tillbakablick mot magiska 1994, då Brolin, Ravelli, Schwarz och kompani ordnade månadslång nervkittling för hela nationen.

– Men sången är inte bara Ö-Ö-Ö, som vissa andra i genren, utan känslosam och sammanvävd med egna minnen från en romans, säger Linda Bengtzing. Satsningen gör henne till första tjej i en diger församling grabbar. Mest känd är Marko Lehtosalo, alias Markoolio, som nu stormar in bland supportrarna för tredje gången, med sin "Sverige det bästa på vår jord", även den en inofficiell låt.

– Den var med i en läsartävling, där en jury tillsammans med mig valde ut ett bidrag som jag skulle spela in och framföra. Det är rap – vilket ju passar mig perfekt, säger han. Efter gemensamma framgångar med "Värsta schlagern", kunde man tro att benhård konkurrens underhållarna emellan skulle få dem att ilskna till. Så har det inte blivit – även om båda flaggar friskt för sig själva.

– Jag går ju i bräschen för alla brudar, skojar Bengtzing, men tillägger snabbt att hon är full av beundran för Markoolios "stajl".

Markoolio å sin sida säger diplomatiskt att ett brett lyssingsurval gynnar alla parter. Då får ju publiken mer att välja på.

Den officiella EM-låten och vilken artist som framför den presenteras den 13 maj, samtidigt som EM-truppen. (TT Spektra)

Stjärnorna tipsar – så gör du en bra EM-låt

Som gammal i gamet vet Markoolio vad som krävs för att slå an tonen inför ett stort mästerskap.

– Man måste tänka på tempot; upp hela tiden, aldrig långsamt eller sorgligt. Och så refrängen förstås, som ska fastna direkt. Jag är kanonnöjd med "Sverige det bästa på vår jord", särskilt att vi fick med "Du gamla du fria" på ett hörn.

Linda Bengtzing propagerar för hög "skrålfaktor".

– Låtarna man minns förmedlar alltid en särskild känsla. Det måste absolut inte vara hejaramsor – men kan inte alla sjunga med är man chanslös.

Fotbollslåtar vi minns

Den 13 maj, samtidigt som landslagstruppen presenteras, släpps en annan fotbollsmelodi. Årets officiella.

– Vi avslöjar inte vem som gör den, men det blir en svensk artist med igenkänningsfaktor i stugorna, säger Janne Larsson, marknadsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Låten hamnar i celebert sällskap. Här följer en lista över turneringstoner vi minns.

VM 1958 - "Vi hänger med" av Lennart "Nacka" Skoglund

VM 1974 - "Vi är svenska fotbollsgrabbar" av landslaget och George "Åby" Ericsson

VM 1986 - "Vi er röde, vi er hvide" av Danmarks landslag

VM 1990 - "Ciao, ciao Italia" av After Shave

VM 1990 - "World in motion" Englands låt av New Order

VM 1994 - "När vi gräver guld i USA" av GES

EM 2000 - "Xplodera" av Staffan Hellstrand

EM 2000 - "Campione" UEFA:s låt av E-Type

EM 2000 - "Mera mål" av Markoolio

VM 2002 - "Global fussball OK" inofficiell svensk låt av Tyskarna från Lund

EM 2004 - "In med bollen" av Markoolio

VM 2006 - "Who's da man" inofficiell låt av Elias featuring Frans

David Larssonnoje@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.