Stor musikal till Kristianstad

En nygammal musikal, med rejäl lokal förankring. Kompositören Jan Erik Sääf drar in på Kristianstad Teater i höst, och nu söker han drivna musikal-amatörer.
Nöje • Publicerad 5 augusti 2004

16 föreställningar med premiär den 25 oktober till den 3 december. Med kulturhuset Barbacka som uppdragsgivare, Musik i Syd-musiker och Regionmuseet som bidrar med ett pedagogiskt sido-program. Storsatsningen och den genomkomponerade musikalen Gycklare & Hycklare utspelar sig 1622, åtta år efter branden i Vä när den nya staden Kristianstad växer fram.

Jan Erik Sääf är en gedigen musikalkompositör som bland annat gjort Svarta Änkan för Riksteatern, tonsatt Shakespeares Mycket väsen för ingenting och förra året skrev musik och text till Moomsteaterns 11 miljonerssatsning Speciells evangelium.

Gycklare & Hycklare hade urpremiär i Lund år 2001, men utspelar sig i ett krigshärjat Kristianstad/Vä på 1600-talet. – Det var mycket på grund av konflikten i före detta Jugoslavien, känslan av att "vad håller folk på med egentligen!", som idén föddes.

– Jag gick i genom gamla historieböcker och upptäckte att vi har haft en ganska liknande situation här, i Vä när Gustav II Adolf härjade. Det var helt enkelt horribelt, berättar Jan Erik Sääf.

Ett persongalleri växte fram: Väbarn, föräldralösa uteliggare som driver vind för våg bland de nedbrunna ruinerna, borgmästaren i den nya staden, och Karin, en tattare och flykting från Sverige. Alla med sina egna hemligheter.

– Den tidens konflikter, främlingsfientligheten och en massa annat elände, det upprepar sig genom tiderna, konstaterar Jan Erik Sääf. Historiens "berättare" är en mytologiskt tidlös gycklartrupp som kommer till den nya staden och "tar av masken" på hur det egentligen står till. Det blir mycket svensk ton musikaliskt, i samma skola som Staffan var en stalledräng och En dejlig rosa.

Amatörteaterkonsulenten och skådespelaren Jonas Oscarsson, just nu aktuell på Krapperup, står för regin. I rollen som borgmästare ser man C4-läraren Anders "Loppan" Lindström samt Jeanette Krantz som Karin. Men musikalprojektet förlitar sig också på ett stort antal lokala, sångbegåvade och skådespelarsugna amatörer, från 14-15 år och uppåt. Unga som gamla.

Den 9-10 augusti är det audition med föranmälan på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad för hågade som kan tänka sig vara med i en två timmar lång föreställning.

– Musikalen är genomkomponerad, den sjungs hela vägen. Som en lokal Les Misérables. Det är ett avancerat amatörprojekt.

I samband med urpremiären 2001 och påföljande skåneturné gjordes ett gästspel av Gycklare & Hycklare på Barbacka. Nu har alla bitar fallit på plats för en storsatsning på Kristianstad Teater där Musik i Syd, Barbacka och Regionmuseet är inblandade.

– Det är kul att se att kulturpengarna för Skåne sprids lite granna och inte bara hamnar i Malmötrakten, säger Jan Erik Sääf som utlovar en ouppstyltad och trevlig audition:

– Det brukar vara ganska lekfullt när Jonas Oscarsson är i farten.

Lisa Appelqvist

lisa.appelqvist@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD MUSIKAL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.