Storstilad 30-årsfest

Den 30:e Malmöfestivalen står för dörren, med åtta festivaldagar och drygt 1 300 programpunkter.
– Vi har försökt göra den lite större, lite bättre och lite mer, säger festivalgeneral Pella Ström om jubileumsfesten som börjar i dag.
Nöje • Publicerad 15 augusti 2014
Vanligtvis är det en parkering, men under Malmöfestivalen pryds delar av Stortorget med picknickvänlig gräsmatta.
Vanligtvis är det en parkering, men under Malmöfestivalen pryds delar av Stortorget med picknickvänlig gräsmatta.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Sofie Ledin från Blue Event testar linbanan Zipline, som går från Kaptensbron och närmare 150 meter bortåt över kanalen.
Sofie Ledin från Blue Event testar linbanan Zipline, som går från Kaptensbron och närmare 150 meter bortåt över kanalen.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Ungdomsområdet under framväxt. De guldklädda sofforna ska placeras ut på det upphöjda ”Vardagsrummet”.
Ungdomsområdet under framväxt. De guldklädda sofforna ska placeras ut på det upphöjda ”Vardagsrummet”.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Pressansvarige Fredrik Hansson och festivalgeneral Pella Ström gav pressen en rundvandring.
Pressansvarige Fredrik Hansson och festivalgeneral Pella Ström gav pressen en rundvandring.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Malmöfestivalen

Över Skomakaregatan, nära Lilla torg i Malmö, hänger en stor banderoll med orden ”Du är champagne på en tisdag”. Det är ett av många kärleksfulla och upplyftande budskap som pryder centrala Malmö på banderoller, vimplar och flaggor nu när det har blivit dags för 2014 års Malmöfestival.

– Vi vill försöka fylla festivalen med varma känslor och färger. Jag tror att det är svårare att vara arg om man är omgiven av puss och kram och hjärtan. Det är vår ambition att göra så många som möjligt lyckliga, säger Pella Ström.

I augusti 1985 anordnades Malmöfestivalen för första gången. Redan då fanns inslag som drakbåtstävling och kräftskiva med, programpunkter som efterhand kommit att räknas till kära festivaltraditioner. Kräftskivan är ett stående inslag, och efter några års uppehåll är nu även drakbåtstävlingarna tillbaka lagom till 30-årsjubiléet.

Drygt 200 musikakter

Ett jubileum som dukar upp ett knökfullt program, med drygt 1 300 programpunkter.

– Det är fler scener, fler akter och större akter. Men geografiskt är festivalen i ungefär samma storlek som de senaste åren, säger Pella Ström medan hon lotsar pressen genom årets festivalområde, som sträcker sig från kanalen längs med Drottninggatan upp till Posthusplatsen bortom Centralstationen.

Att festivalen är lite större i år syns bland annat på stora scenen, som i år har ett större format än den brukar. Bland huvudscenerna finns också Posthusscenen och Gustavscenen. Totalt kommer drygt 200 musikakter att uppträda på festivalen.

– Vi har försökt plocka in nya unga headliners som kommit fram i musiksverige, som Icona Pop, First Aid Kit och Rebecca & Fiona. Vi har försökt få in internationella namn, och där har vi bland andra Steve Earle och Warpaint. Och vi har festmaskiner som Timbuktu och Damn!, Teddybears och The Sounds, säger artistbokaren Jakob Svensson, som själv inte tänker missa Sun Kil Moon på Gustavsscenen den 22 augusti.

Viktlöst svävande

En av årets nyheter tronar på Kaptensbron, en åtta meter hög linbana som fått namnet ”Zipline” och skickar vågliga besökare runt 150 meter bort över kanalen. Våghalsar som vill utmana tyngdlagen kan också glädjas åt att Malmöfestivalen i år för första gången har en vindtunnel, där man gratis kan uppleva viktlöst svävande över en kraftfull luftström.

En annan nyhet hittar man i Raoul Wallenbergs park, där ett stort vardagsrum på pålar just håller på att färdigställas. Det ska pyntas med lampor och guldklädda soffor, och förhoppningen är att det blir ett uppskattat häng för ungdomarna. Framför centralstationen har årets festivalaffisch byggts upp som ett stort 3D-landskap med gott om möjligheter att sitta och äta eller för den delen klättra runt.

Extra scen för jazz

Mer nyheter: Jazzdiggare har fått en extra scen för traditionell jazz och dixie på en bakgård vid Gustav Adolfs torg, humor har fått ett tillhåll på Blå båten vid Hjälmarekajen och i kanalen har den gamla cykelbryggan blivit till den gräsklädda ”Oasen” med artister som Lorentz, Urban Ninjas och Björns vänner.

Dessutom är barnområdet vid Raoul Wallenbergs Park och Altonaparken i år dubbelt så stort som förra året, och indelas i Leklunden och Barnlandet. En av årets höjdpunkter där lär bli piratdagen på söndag, som inleds med olika sjörövaraktiviteter följt av en piratparad genom stan klockan 15, som slutar vid Posthusplatsen där Parkteatern klockan 16 bjuder på sin hyllade uppsättning av Nationalteaterns barnklassiker ”Kåldolmar och kalsipper”.

Hela kalaset avslutas med ett stort fyrverkeri klockan 00.45 den sista festivalnatten.

INTERNAL INTERNAL
Emil Sandgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.