Svante Thuresson gästar storbandskalas

I oktober fyller Kristianstads Storband 35 år och på gästlistan står en svensk jazzlegendar, Svante Thuresson.
Nöje • Publicerad 9 maj 2007
Svante Thuresson kommer att vara med vid firandet av Kristianstads storbands 35-årsdag. Bild: Tommy Svensson
Svante Thuresson kommer att vara med vid firandet av Kristianstads storbands 35-årsdag. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

– Det är väl ingen dålig artist för ett sådant tillfälle, säger Gert-Åke Walldén som spelar trombon i Kristianstads storband.

Under många år hade Gert-Åke Walldén ett band i eget namn och hade egentligen bestämt sig för att sluta när Kristianstads Storband föddes.

– Jag hade haft ett storband som spelade i parker och på andra ställen i södra Sverige och hade beslutat att: "nu får det vara nog". Men sedan kom det där sjukdomstillståndet tillbaka igen, säger han.

– Jag samlade ihop en del av de gamla musikerna och en del nya.

Året var 1972. Han berättar att det från början endast var tänkt att fungera som en sorts social samvaro, men snart visade det sig att Kristianstads Storband skulle bli mer än social samvaro.

Genom åren har bandet gästats av ett antal stora stjärnor och Gert-Åke Walldén minns bland annat trumpetaren Jan Allan, Arne Domnérus och Putte Wickman.

I år fyller Kristianstads storband 35 år och det firas med en spelning den 27 oktober i Konserthuset. En spelning som gästas av Svante Thuresson. En man som storbandet spelat med tidigare.

– Han är en fantastisk artist och det är jättekul att vi fått möjlighet att få hit honom, säger Gert-Åke Walldén.

Svante Thuresson är högaktuell 2007. I slutet av mars släpptes albumet "Svante Thuresson & Vänner" där bland annat Nina Persson, Sofia Karlsson och Pernilla Andersson (som också producerat plattan) medverkar.

Kristianstads Storband har bokat in rad andra spelningar under 2007. Bland annat blir det en konsert i Ekestad i mitten av juni.

– Det är tredje året som vi ska till Folkets Park i Ekestad. Det var för några år sedan som jag körde förbi och tänkte att det är en gammal folkpark som man skulle kunna återuppliva, säger Gert-Åke Walldén.

Dessutom är två konserter i Tivoliparken samt jularrangemang både i Kristianstad och Hörby inbokade, och fler kan tillkomma.

Roger Bing

noje@kristianstadsbladet.se

a Klara spelningar med Kristianstads storband

17/6: Konsert i Tivoliparken.

17/6: Konsert i Ekestads Folkets Park med åtföljande dans.

30/8: Musikaliskt strandhugg i Tivoliparken.

27/10: Kristianstads storband firar 35 år på Konserthuset, gäst Svante Thuresson.

25/11: Jul- och familjekonsert i Konserthuset.

2/12: Jul- och familjekonsert i Konserthuset.

9/12: Luciasoaré med Hörby lucia och tärnor.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.