GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensson, countrydirektör

Nöje • Publicerad 4 juni 2001
Bo-Göran Svensson från Hörja utanför Hässleholm är aktuell med sitt tredje countryalbum. Bild: TOMMY SVENSSON
Bo-Göran Svensson från Hörja utanför Hässleholm är aktuell med sitt tredje countryalbum. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Country på svenska. Skivbolagen och distributörer säger nej tack. Så Bo-Göran Svensson blev sin egen direktör och när han i dagarna släpper sitt tredje album, För en gångs skull, räknar han med att kunna låta reklamfirman vila och helt försörja sig på musiken. – Har kommit upp i 15000 sålda album. Det börjar löna sig, konstaterar Bo-Göran från Hörja utanför Hässleholm. Förra sommaren var han en av entusiasterna i Skåneland Countryklubb som hjälpte C4-sällskapet att arrangera countrygala under Kristianstadsdagarna. 2000 personer kom till Tivoliparken, och även om många hade gått hem när de amerikanska gästerna – Guy Clark och Buddy Miller – klev in på scenen är publiksiffran godkänd. – Det blir ingen gala i sommar, men vi återkommer gärna. I så fall i något mindre skala, med färre artister. Bo-Göran Svensson har alltid lyssnat på country. – Hank Williams är originalet. Du kommer aldrig undan låtar som Jambalaya och Hey good lookin´. Men mina förebilder är Buck Owens och hans efterträdare, Dwight Yoakam. Yoakam gör samma sak med countryn som Chuck Berry gjorde med rocken. Han berättar starka historier. Många av stjärnorna i Nashville låter väldigt bra, men texterna är banala. Därför vågar Svensson en del när han på nya plattan översätter fyra Yoakam-historier. – Jag har översatt Bruce Springsteen tidigare och visst känner man sig som en sparv i tranedansen. Men det får bära eller brista. Pete Anderson, Yoakams producent, har godkänt att jag använder låtarna. Tredje skivan är för många artister den svåraste. Bo-Göran Svensson förklarar varför: – Alla kan spela in en platta, möjligen två. Sedan är man framme vid skiljevägen där det gäller att bestämma sig för om det är någon idé att gå vidare. Jag gör det, och vet att det finns en publik. Utan marknadsföringshjälp? – Det räcker att det finns några ute i stugorna som lyssnar och delar med sig till sina vänner. Då bildas ringar på vattnet. På För en gångs skull backas Bo-Göran Svensson av gitarristen Ralf Nilsson, Thomas Haglund på fiol, Kenth Lanebrant (steel) och den hårdsvängande pianisten Jerry Carlsson från Landskrona. – Jag jobbar mycket ihop med Jerry och ett kompband vi kallar Rawhide. Men han har fullt upp nu med sin egen grej, därför blir det inte så många spelningar för min del i sommar, förklarar Bo-Göran Svensson. Ett delat gig i Degerfors med Refreshments och ett gästspel på Frostavallen utanför Höör är Bo-Göran Svenssons senaste jobb. Men i juli sticker han norrut med bandet. – Åker upp till Ishavet och gör en turné på ställen för dansmusik ihop med ett gäng från Kiruna. Det kan bli en rätt häftig resa. ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.