"Svinalängorna" tungt Noominerad

Det kan bli Guldbaggeregn över "Svinalängorna" vid årets gala. Filmen fick åtta nomineringar, dubbelt så många som närmaste konkurrent.
Nöje • Publicerad 4 januari 2011
Martin Wallström och Bill Skarsgård i "I rymden finns inga känslor", årets näst mest nominerade film med fyra vinstchanser. Bill Skarsgård nominerades för bästa manliga huvudroll. Bild: Niklas Johansson
Martin Wallström och Bill Skarsgård i "I rymden finns inga känslor", årets näst mest nominerade film med fyra vinstchanser. Bill Skarsgård nominerades för bästa manliga huvudroll. Bild: Niklas JohanssonFoto: 
"Vad har jag ställt till med?" Pernilla August är nu historisk – den enda som samtidigt nominerats för film, regi och bästa huvudroll. Bild: Jessica Gow/Scanpix
"Vad har jag ställt till med?" Pernilla August är nu historisk – den enda som samtidigt nominerats för film, regi och bästa huvudroll. Bild: Jessica Gow/ScanpixFoto: 

Bästa film. Bästa kvinnliga skådespelare (Noomi Rapace). Bästa manus. Bästa regi (Pernilla August). Och så några till.

Faktum är att Pernilla August med sin regidebut "Svinalängorna" fått ihop klart fler Guldbaggenomineringar än under hela sin tidigare, långa, karriär.

– Oj, det har du rätt i. Det känns helt fantastiskt. Jag är otroligt glad – men fortfarande rätt stum, säger hon direkt efter tillkännagivandet på Filmhuset i Stockholm.

Eftersom hon dessutom nominerades för sin insats i "Miss Kicki" blir Pernilla August historisk. Det är första gången som någon nominerats för både regi, manus och bästa skådespelare samma år.

– Jag har varit med tidigare och inte fått pris, så jag har blivit lite luttrad med åren. Men det är kul med galor, inte minst att svensk film får lite guldglans.

Noomi Rapace spelar just nu in filmen "Sherlock Holmes 2" i London, men Pernilla August hoppas att Noomi kan komma till galan den 24 januari.

– Jag har inte hunnit prata med någon av skådespelarna, men det vore underbart om Noomi kunde komma.

Guldbaggen 2011 blir debutanternas gala. Alla filmer som nominerats till årets bästa film och regi är gjorda av förstagångsregissörer. Dessutom gör två av de nominerade till bästa huvudroll sin skådespelardebut – Alicia Vikander ("Till det som är vackert") och Sebastian Hiort af Ornäs ("Sebbe").

– Jag har inte hunnit smälta det än. Men det har blivit ett bra ryck i början på karriären - hoppas jag i alla fall, säger Sebastian Hiort af Ornäs.

– Jag tror att alla nomineringar till debutanter gynnar återväxten i svensk film, och det kan behövas. När samma regissörer gör för många filmer kan det bli lite tjatigt.

Den 46:e Guldbaggegalan sänds i SVT med en annan debutant i rollen som programledare – Petra Mede.

– Jag ska göra det på ett värdigt, nyanserat och hyfsat stilfullt sätt, säger hon. (TT Spektra)

Erik Helmersonnoje@kristianstadsbladet.se
Erik Helmerson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.