Swingens andra era
Swingjazzen växte fram i Harlem, New York, under 1930- och 40-talen. Legendariska Nalen i Stockholm anpassade sig och svenskarna började dansa swing och jitterbug. Ett halvsekel senare upptäcker rockabilly- och punkmusiker swingens intensitet och attityd. Stray Cats-gitarristen Brian Setzer bryter nygammal mark och blir stilbildare. Nalen dansar igen och i Lund har Club Hep Cat etablerat begreppet gangsterswing.
Nu har trenden nått Kristianstad. Jazzklubben Blue Bird inleder på fredag vårsäsongen med en helkväll i kammarmusiksalen där dansare från Hep Cat, Malmöbaserade Brookolino Orchestra och restaurangelever från Österängskolan höjer stämningen. Samarbetspartner är Musik i Skåne.
–Jag hoppas att det här blir en inkörsport, säger Lars Georgsson i Blue Bird. Jazzen förknippas ofta med äldre lyssnare, ungdomar upplever att det finns en spärr. Trots att rötterna till deras musik finns i just jazzen.
–Det är ju till och med så, fortsätter Musik i Skåne-producenten Peter Wilgotsson, att när det gäller jazz utgår unga initierade från 70-, 80- och 90-talsmusik. De tänker inte på att Breckerbrödernas ideal är en gammal tradition.
musik i skånes Jimmy Ludwigsson tror på samarbete. Han delar nye MiS-chefen Martin Martinssons visioner om en tydligare profilering av lokalerna i Kristianstad och vill integrera så många musikyttringar som möjligt i abonnemangsserien.
–Tycker vi har ett vårprogram med stor spännvidd, men det är inte heltäckande. Jag har pratat med Kid Skreol och andra, alla initiativ är välkomna. En hårdrockkonsert passar inte i kammarmusiksalen, men akustiskt baserad pop och rock fungerar alldeles utmärkt.
Peter Wilgotsson tittar också på möjligheterna att göra abonnemangsserien till en regional angelägenhet.
–Det finns ju jazzklubbar, kammarmusikföreningar och rockentusiaster på många orter i Skåne. Det borde gå att hitta samver- kansmöjligheter utanför Kristianstad.
på fredag presenteras alltså neoswingen. Joe Spinaci och hans Brookolino Orchestra tar in energin från rockabillyn, rytmerna från mambon och attityden från Harlems klubbkvällar. Hep Cat-dansarna från Lund inleder med att lära publiken grunderna i swing och jitterbugg och feststämningen förstärks när elever från Österängskolans hotell- och restaurangprogram serverar snittar med champis.
–En praktisk meny, inspirerad av vad man serverade på Nalen under 1940- och 50-talen, förklarar restauranglärare Kim Allerstav.
Arrangörerna gör plats för 150 personer och Lars Georgsson hoppas få tända den röda lampan som talar om att ikväll är det fullsatt:
–Vi i Blue Bird är inte bortskämda med utsålda konserter, men det här programmet borde vara attraktivt.
Georgsson stöttar Martin Martinssons vilja att ge jazzfestivalen 2002 ett centrum i kammarmusiksalen och konserthuset. En mer fördjupad diskussion om framtidens jazzfestival får däremot vänta.
–Jag kan inte ens precisera någon programförklaring för årets festival. Inte förrän vi vet mer om de ekonomiska ramarna.
ANDERS MÅRTENSSON