Annons

Tack för dansen Barbro

Nöje • Publicerad 3 september 2001
Lill-Babs kan jazza. Också. Ulf Matson trivdes, men hade önskat sig mer sällskap på Södra Kasern. Bild: RONNIE SMITH
Lill-Babs kan jazza. Också. Ulf Matson trivdes, men hade önskat sig mer sällskap på Södra Kasern. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

XL Big Band och Lill-Babs Södra Kasern 1/9 Lill-Babs som jazzig storbandssångerska framför XL Big Band fick inte Kristianstadsborna att springa benen av sig till Södra Kasern. Det var synd. För det var just när hon och orkestern började botanisera bland gamla jazzstandards som det blev som allra bäst. Det blir litet ödsligt när kanske bara 250 personer sätter sig till bords i Södra Kaserns enorma lokaler. Eller som Lill-Babs själv uttryckte det vid sin entré: – Gud vad långt bort ni är. Och strax därefter nere bland borden: – Jag stannar här nere killar. Men det här är tjejen (vid pass 63 år u-n-g!) som kan skapa kontakt med sin publik. Och gjorde det i Kristianstad i lördags kväll också även om man vid ett par tillfällen, exempelvis under det härliga rockpotpurriet, skulle önskat litet mer inlevelse från publikens sida, ja kanske litet av samma respons som uppstod under de allra första Glenn Wish-konserterna? Lill-Babs är en mångfasetterad artist och alls icke bara en slagdängesångerska. Det har vi fått prov på tidigare, till exempel i den show som akademiledamoten Lars Forssell skrev texterna till. Eller när hon sjöng huvudrollen i operetten Annie Get Your Gun. Tillsammans med Kristianstadsstoltheten XL Big Band överraskar hon nu som jazzig sångerska också. Fast det är klart, har man sjungit med basisten Simon Brehms orkester i sin ungdom har man ju fått en jazzskolning som det inte går att klaga på. Och det hettade till riktigt rejält som till exempel när hon och storbandet släppte loss i ett av Ernestein Anderssons paradnummer ”Wrap Your Troubles In Dreams”. Då svängde det grymt - och inte blev det sämre av saxofonisten Mattias Carlsons läckra soloslingor. Däremellan blev det proffsigt småprat mellan låtarna, ibland kanske litet för mycket om familjen fast den där om dottersonens mardröm var förstås festlig? Och mitt i jazzandet stannade Barbro upp och blev allvarlig när hon började prata om integritet. ”Ingen får trampa på mig - ingen får trampa på Dig”, deklarerade hon med hetta. Där skulle jag önskat att hennes djupa nakna röst och det ensamma pianot fått sällskap med bandleadern Berndt Sjögrens sax. Men bort dessa randanmärkningar och tillbaka till jazzen. ”It’s a wrong time” blev ett annat höjdarnummer och även här släpptes Mattias loss med sin saxofon. Plötsligt gled scenshowen över till danskväll - men Lill-Babs hon fortsatte med godbitar som ”Teach me tonight” och ”I can’t give you anything but love”. För tydligen var det inte bara vi som hade kul utan hon också, på annat sätt kan i varje fall inte jag tolka hennes refrängsångarinhopp. Så tack för dansen Lill-Babs och XL Big Band. Synd att inte fler kom när ni bjöd upp. Men det kanske inte var sista dansen, eller? ULF MATSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons