Tar americanan till folket

Triss i puräkta americana. Det väntar Kristianstadspubliken i vår när tre amerikanska akter alternativ country landar på den lokala musikscenen.
Nöje • Publicerad 13 januari 2012
Konsertklara. Deadman – The Bands arvtagare från Texas. Zoe Muth – Seattles svar på Emmylou Harris. Nya favoriten Israel Nash Gripka.
Konsertklara. Deadman – The Bands arvtagare från Texas. Zoe Muth – Seattles svar på Emmylou Harris. Nya favoriten Israel Nash Gripka.Foto: James Webber/pressbild/Genevieve Pierson
Foto: 
Foto: 

I höstas var det lapp på luckan och folk som fick vända i dörren när den amerikanska singer/songwritern Israel Nash Gripka otippat landade i Kristianstad.

Men kanske var det inte så otippat ändå. Inte med en eldsjäl med goda kontakter och ett genuint musikintresse som ser möjligheterna. Och vad publiken vill ha.

Alla de som vill ha repris eller missade Nash Gripka får en ny chans i mars.

Redan i februari kommer Seattles svar på Emmylou Harris i form av countryfolksångerskan Zoe Muth och hennes band The Lost High Rollers.

Den 25 april kommer så den alternativa countryns stora bubblare – Deadman.

– De låg på topp tjugo på den svenska försäljningslistan med fjolårets album. När MediaMarkt öppnade var jag där för att kolla om de skulle bli en konkurrent. Det blir de inte, de har bara 25 cd-titlar. Men en av dessa titlar var Deadman.

Samarbete med Rootsy

Han som tar americana till folket driver till vardags skivbutiken Kompakt Disk inne i Kristianstad, en av få skivbutiker runtom i landet som mäktat med att överleva den digitala musikförsäljningen. Jörgen Nilsson om någon borde veta vad publiken vill ha.

De senaste åren har han genom sitt kontaktnät av musikfantaster, som sträcker sig långt utanför landets gränser, varit drivande bakom oväntade livebesök – alltifrån AC/DC-pyrande spanska hårdrockare till death metal hill billy.

Konserten på Barbacka med den amerikanske singer/songwritern Israel Nash Gripka i höstas var den första i samarbete med svenska musikdistributören Rootsy som blivit en dominerande portal för amerikansk traditionell rock och americana. Nu kommer det alltså mer av den varan.

– Det är jättekul att vi har fått igång det här samarbetet. Rootsy brinner för det här och det är precis sådan här musik, nycountryn, som folk vill se och höra. Jag tycker faktiskt inte om att man dissar Kristianstadspubliken och påstår att de skulle vara dåliga på att gå på konserter. Det får ju vara något att gå på också, konstaterar Jörgen Nilsson.

The Band-inspirerat

Det Texasbaserade alt country-gänget Deadman röner just nu stora framgångar med senaste albumet ”Take up your mat and walk” och utmålas allmänt som värdiga arvtagare till The Band.

– De både ser ut och låter mer än vad The Band någonsin gjorde. Jag har sett dem en gång tidigare, som förband till Roky Erickson. Och de var bättre än Roky.

Israel Nash Gripka, vars musik fungerar som en naturlig brygga mellan alt countryn och Springsteen-land, kommer alltså tillbaka till Kristianstad med sitt band.

– Egentligen är jag inte helt förtjust med att ta hit samma akt så snart igen, men nu fanns möjligheten och alla kom ju inte in förra gången. Nu blir det dessutom i en större lokal och för stående publik, vilket inte minst kommer göra Gripka gladare.

Fleet Foxes favoriter

Jörgen Nilsson blir avbruten av en kund. Det rasslar till i kassan. Skivor byter händer. I kundens kasse samsas nu precis sådant vi talat om – lite alternativ country med John Prine, senaste PJ Harvey.

– Zoe Muth är nog den mest okända av de tre americana-akterna som vi tar hit i vår. Men köper man en kombibiljett för alla tre konserter så får man hennes i princip gratis, säger Jörgen Nilsson.

– Jag hoppas att inte bara en äldre publik hittar till spelningarna utan även yngre – First Aid Kit lyssnar på det här och Fleet Foxes älskar The Band. Alla de här akterna hämtar sina influenser från samma musik.

INTERNAL INTERNAL
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.