Annons

Terrorismen är Arnolds nya måltavla

Arnold Schwarzeneggers nya film Collateral damage blev symbolen för Hollywoods reaktion på 11 september. Kunde den visas överhuvudtaget – och skulle den bli den sista stora actionfilmen? Ikväll får Collateral damage premiär på de svenska biograferna.
Nöje • Publicerad 13 juni 2002
Collateral damage kan bli bland det sista vi ser av Arnold på bio för obestämd framtid. Nu funderar han på att satsa på politiken i stället. Bild: SANDREW METRONOME
Collateral damage kan bli bland det sista vi ser av Arnold på bio för obestämd framtid. Nu funderar han på att satsa på politiken i stället. Bild: SANDREW METRONOMEFoto: 

Svaren blev ja respektive nej. Premiären på Collateral damage sköts visserligen upp i fyra månader, men den fick sin premiär. Och actiongenren kan ha blivit tillfälligt skakad, men ryktena om dess död visade sig som vanligt vara överdrivna.

Orsaken till debatten kring Collateral damage – titeln betyder ungefär ”indirekta skador” och syftar på oskyldiga människor som drabbas av terror- och krigshandlingar – var dess likheter med terrorattackerna mot World trade center. Arnold spelar brandmannen Brewer vars fru och barn sprängs i luften vid ett terrordåd. Ansvarig är den colombianske gerillaledaren El Lobo, och Brewer blir besatt av tanken på hämnd.

Annons

Och det ska sägas på en gång att Collateral damage inte är den flaggviftande, enkelspåriga actionrökare som många fruktade. Filmen anstränger sig faktiskt för att problematisera frågor om USA:s inblandning i Latinamerika och vem som är terrorist – och varför.

I en intervju med hollywood.com tidigare i år poängterade Schwarzenegger att han inte såg Collateral damage som en terroristfilm utan som en film om offren.

–  Vi ville att publiken skulle få en allvarlig inblick i fenomenet med oskyldiga offer som dödas, oavsett om det handlar om bombningarna av Jugoslavien eller Afghanistan eller terroristerna som angrep World Trade Center.

–  Man kan inte bekämpa terror med terror. USA har försökt det i det förflutna, och det har skapat en våldsspiral som får länder att hata USA och försöka få hämnd. Annars upptas det mesta av Arnold Schwarzeneggers tillvaro av kommande Terminator 3, en film med extrema förväntningar från publiken.

Inspelningen påbörjades i april i år och premiärdatum är satt till 2 juli 2003.

Och uppföljaren kan bli det sista vi får se av Arnold på vita duken på ett bra tag. Precis som kollegan Mel Gibson hotar han nämligen att lägga skådespelarkarriären på is.

–  Jag vet helt säkert att jag inte ska agera mer de kommande åren. Jag har bara ett liv och jag vill göra så många saker som möjligt. Det kan handla om regi eller det kanske blir politik.

– Jag bestämmer vilket inom ett par år.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Det är i skrivande stund oklart om och när Collateral damage visas på de lokala biograferna.

Av Erik Helmerson TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons