unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tillbaka till ungdomens kravlösa festivalsomrar

Femte fullängdaren. Avantgardet är inga underdogs längre.
Avantgardet.
Avantgardet.
Foto: Christine Olsson/TT

Sedan debuten 2016 har indieduon Avantgardet (Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg) släppt tre skivor och kommit att kallas för Sveriges bästa liveband. Sångaren och låtskrivaren Arvidsson har prisbelönats av Skap för de råa skildringarna av sitt tidigare leverne som blandmissbrukare i östra London.

När Avantgardet nu släpper sin femte fullängdare gör de det inte som underdogs. Snarare som etablerade indiekungar. Med det sagt kommer fansen troligen inte att bli besvikna.

"Smile and wave” tar lyssnaren tillbaka till ungdomens kravlösa festivalsomrar. De glättiga gitarrslingorna påminner om en tid som känns smärtsamt avlägsen. En tid då svett och saliv helt okontroversiellt blandades i stora folkhav på Eriksdalsbadet i Stockholm eller någonstans djupt inne i de småländska skogarna.

Däri ligger en stor del av plattans svärta. Den erinrar oss om att vi inte kan trängas framför en scen längre. Inte för att vi har växt upp, utan för att det är olagligt med allmänna sammankomster om fler än åtta personer. Till alla popsnören där ute: Bida er tid. I väntan kan ni gott lyssna på lite renodlad svensk indiepop signerad Avantgardet.

Skivan är producerad av Jari Haapalainen (Bear Quartet, Honey is Cool, Frida Hyvönen bland annat). Dessutom har Jocke Åhlund (behöver ingen presentation), liksom tidigare, agerat stöttepelare åt Arvidsson. Här skildras livets upp- och nedgångar. Medan en låt bjuder in till fest, blottlägger nästa livets hopplöshet.

Trots att det inte går att dansa på varken lokal eller festival för tillfället är Avantgardets nya musik klart värd en chans.

Indie

Avantgardet

kbkbkbkbkb
Titel: ”Smile and wave”
Skivbolag: Avantgardet
quote
Trots att det inte går att dansa på varken lokal eller festival för tillfället är Avantgardets nya musik klart värd en chans.