Tivolirock, 20, vill växa

Tivolirock 2002 – 5000 betalande. Klirr i kassan för stans äldsta rockförening som nu siktar på nya rekord, jubileumsåret 2003.
Nöje • Publicerad 9 januari 2003
Tivolirock 2002 – en publiksuccé. I sommar jubilerar festivalen och arrangerande Kid Skreol vill storsatsa. BILD: LASSE OTTOSSON
Tivolirock 2002 – en publiksuccé. I sommar jubilerar festivalen och arrangerande Kid Skreol vill storsatsa. BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Tivolirock fyller 20 i år. Då vill rockföreningen Kid Skreol bjuda sin publik på något extra, och efter succén 2002 är förutsättningarna goda.

– Jo, det blev lite pengar över, även om vi spenderat en del av överskottet på en mer kontinuerlig konsertverksamhet som började med Lambrettaspelningen i somras, säger styrelseledamoten Johan Persson.

En konsertkväll i månaden fixade Kid Skreol i höstas, den senaste – Ison & Fille, Prominent – i samverkan med Föreningen Trevligt Med Rockmusik.

– Vi måste lägga så mycket krut som möjligt på Tivolirocks jubileum och kan därför inte räkna med en lika frekvent utåtriktad verksamhet under våren, förklarar Persson. Då är frågan hur hårt Kid Skreol vågar spänna bågen? Johan Persson berättar att det pågår diskussioner mellan föreningen och Supportbolaget:

– Vi vill göra två festivaldagar under Kristianstadsdagarna, och väntar besked från Åke Andersson (Supportbolagets vd).

I stil med 2001 när Ulf Lundell invigde och Tivolirock följde ett dygn senare?

– Nja, kanske med en utbudsmässigt bredare fredag. 1994 gjorde Kid Skreol ett tvådagarsarr som inleddes med Chris Bailey från Saints, Thomas diLeva och ytterligare någon artist. Det är i ungefär den riktningen vi strävar.

Internationella band?

– Vi tittar alltid på artister från olika länder. För några år sedan fick Tivolirock besök av amerikanska Fu Manchu och Shihad från Nya Zeeland. Nu, fortsätter Johan Persson, jobbar produktionsbolaget Luger med band som White Stripes och Yeah Yeah Yeahs. Skulle vara kul att kunna boka något i den stilen, men allt hänger på vem/vilka som är i rörelse under sommaren. En rockfestival fyller 20. Då kan det förstås bli några nostalgitrippar också.

Wilmer X, skivaktuella i februari och tidiga publikfavoriter i Kristianstad, borde vara ett alternativ?

– Ja, varför inte? Men vi skall försöka undvika repetitioner i sommar. De senaste åren har någar band varit återkommande på Tivolirock, då är det mer spännande att ge publiken något som känns nytt och fräscht i Kristianstad.

I veckan håller Kid Skreol styrelsemöte. När Supportbolaget bestämmer sig för hur invigningsdagen av Kristianstadsdagarna blir klarnar också upplägget för Tivolirock.

– Helt klart är att vi måste komma igång med bokningarna ganska tidigt om vi skall klara att göra den festival vi vill göra, säger Johan Persson.

Anders Mårtensson

044-18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD ROCK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.