Tom Wall prisades igen

KB:s fotograf Tom Wall kammade för andra året i rad hem ett tredjepris vid Årets bild-galan. Den prisade bilden tog Tom Wall på Roskildefestivalen i somras.
Nöje • Publicerad 23 mars 2013
Tom Wall med bilden han prisades för i bakgrunden.
Tom Wall med bilden han prisades för i bakgrunden.Foto: 
Bilden Tom Wall prisas för.
Bilden Tom Wall prisas för.Foto: 

Inför Årets bild 2013 valde juryn mellan 4 198 inskickade bilder. 28 fotografer nominerades sedan till olika priser och på Årets bild-galan i lördags presenterades vem som fått vilket. För Tom Wall blev det återigen ett tredjepris i kategorin Årets nöjesbild.

– Bilden är tagen på Roskildefestivalen i somras när bandet The Roots spelade och det var en av de bästa livekonserter som jag har sett. Det var sådan oerhörd energi med alla dessa musiker på scenen. Så var det den här galna tubaspelaren där jag såg hans reflektion i tuban. Jag visste att här finns en bra bild och antingen funkar den, och då har jag en bra bild, eller så är det bara jag som kommer förstå hur jag tänkte. Men jag fick den och det kändes gött. Det är en bild som jag är väldigt nöjd med och det är sällan man är med sina bilder.

Hur gör man för att ta en bra nöjesbild?

– Det är samma tänk som med alla bilder. Att försöka hitta något som är oväntat och ta ett grepp som du inte sett förut. Sedan gäller det att få med allting och ändå inget onödigt. Det är det svåraste, att skala bort.

Vad har det förra priset inneburit för dig?

– Kanske inte så mycket i vardagen. Det här är ett pris som betyder väldigt mycket för några få människor. Men det hedrar bra bildjournalistik och det tycker jag är viktigt. Sen kanske det kan sporra folk att nå en högre nivå i sitt fotograferande.

(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.aretsbild.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Även i fjol prisades Tom Wall vid Årets bild-galan, liksom två av KB:s andra fotografer; Jörgen Johansson och Lasse Ottosson, se deras bilder här: http://www.kristianstadsbladet.se/noje/article1599919.ece

Här finns bilden Tom Wall fick pris för, och många fler: http://tomwall.se/live/

Läs mer om Årets bild här: http://www.aretsbild.se/

Maria Sällberg
KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.