"Tonsatt" sätter fokus på nyskriven konstmusik

För drygt ett år sedan berättade Musik i Syds vd Martin Martinsson om ett tonsättarprojekt med syfte att lansera såväl komponister som deras nyskrivna konstmusik. I september ges det första uruppförandet.
Nöje • Publicerad 18 maj 2005
Tonsättare för "Tonsatt": Sven-David Sandström.
Tonsättare för "Tonsatt": Sven-David Sandström.Foto: 
Reine Jönsson.
Reine Jönsson.Foto: 
Catharina Palmér.
Catharina Palmér.Foto: 

Martin Martinsson pratar om nya möten mellan publik och tonsättare. Att presentera konstmusik i nya rum och att skapa ett "kändisskap", inte bara kring solist och dirigent utan även den som skrivit musiken.

– Konstmusiken har sin publik, säger Martinsson. Men det betyder inte att nutida tonsättares verk alltid når ut. Ofta handlar det om att man väljer mästare från förr, som Brahms, Beethoven och Stravinskij. Där har vi en uppgift. Det blir projektets utmaning att skapa en nyfikenhet kring det nyskrivna, att hitta en publik som lär känna en tonsättare och verkligen längta efter dennes nästa verk. "Tonsatt" heter projektet, med Musik i Syds Peter Wilgotsson som ansvarig producent och flera institutioner i nära samverkan.

– Jag vågar påstå, fortsätter Martin Martinsson, att sättet med förenade resurser i den här region, inklusive den danska sidan, är helt unikt.

De gemensamma krafterna bakom "Tonsatt" är Musik i Syd med Music Around, symfoniorkestrarna i Malmö och Helsingborg samt Kronobergs Musica Vitae.

– Genom att de olika orkestrarna har skrivit in projektet i sitt generalprogram samt att man tar kostnadsansvar både vad gäller dirigent och solister blir allting ekonomiskt hanterbart, menar Martinsson.

Det kan Musik i Syd-chefen också säga mot bakgrunden att Statens kulturråd ställer upp med drygt 1,4 miljoner kronor i bidrag för perioden 2005-2006. Fram till och med 2008 skall "Tonsatt" generera nyskriven musik över hela regionen. Verk komponerade av tre noggrant utvalda tonsättare: Sven-David Sandström, Reine Jönsson (född i Näsum) samt Catharina Palmér.

– Sven-David tillhör definitivt landets mest etablerade och Reine har haft stora framgångar på senare tid, inte minst med uruppförandet av "Apkungen" på Drottningholmsteatern. Catharina är ett mer oskrivet kort för publiken, men en mycket kompetent tonsättare som representerar något yngre. Vi tycker att dessa tre kan visa publiken musik med skilda uttryck, säger Martin Martinsson.

Publik premiär för "Tonsatt" blir det i september när Musica Vitae ger Catharina Palmérs "Images Unseen" för stråkar på fem olika orter, dock ej Kristianstad. I höst ges också två uruppföranden av Sven-David Sandström; "Singet den Herrn" med Lunds Vokalensemble (Palladium i Malmö, 2 oktober) samt "Juloratorium" med Malmö Symfoniorkester under Mats Rondins ledning (Malmö Konserthus, 15 december).

Kristianstad?

– Kommer definitivt att vara med längre fram, säger Martinsson. Malmö Symfoniorkester har vi tyvärr ingen möjligt att ta emot i Kristianstad, däremot finns goda möjligheter både vad gäller Helsingborgssymfonikerna och Musica Vitae.

Martinsson poängterar att "upprepning är viktigt" när projektet och dess tonsättare skall etableras.

– Därför skall samtliga helst presentera "ex antal" nya verk varje år.

Anders Mårtensson

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.