Annons

Tonsättaren som håller än

Det är tio år sedan det begav sig första och förra, gången. När två av stadens vassaste sångerskor delade scenen över en Porter. Nu är det dags igen.
Nöje • Publicerad 30 januari 2009
Lotta Hedberg, Berndt Sjögren och Lena-Marie Walldén gör favorit i repris, för fösta gången på tio år. Bild: Peter Åklundh
Lotta Hedberg, Berndt Sjögren och Lena-Marie Walldén gör favorit i repris, för fösta gången på tio år. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

- Jag sa: "När ska det bli av?!".

- Jag sa: "Jättekul!". Jag har lite tappat sugen att sjunga leadsång. Men att dela scenen med en annan sångerska och få göra duetter, det finns inte så många duetter för två flickor, det ska bli himla kul!

Annons

Lena-Marie Walldén och Lotta Hedberg tvekande lika lite nu som för tio år sedan inför ingivelsen från saxofonisten och dåvarande storbandsledaren Berndt Sjögren. Att köra en helkväll Cole Porter, med tonsättarens namne både i glas och på tallrik. På söndag, när det är comeback för arrangmanget, den här gången i Åhus hos Jazz & Gäst på Aoseum, är det husbandet Some Band! som ackompanjerar och Susanna Äppelblom som står för det originella receptet på porterstek. Men maten i all ära -det är kompositörens musiksskatt som lär glimma mest den 1 februari.

- Jag är indoktrinerad med den här musiken. Min pappa älskade gamla dansfilmer med Gene Kelly och Fred Astaire, tonspråket är fantastiskt. Och melodierna så lätta att känna igen, säger Lotta Hedberg.

- Samtidigt som ackordens harmonik är ganska avancerad, eller hur?, inflikar Berndt Sjögren.

- Man hör de här låtarna hela tiden, och hur de har utvecklats genom åren i olika tolkningar, och det håller verkligen fortfarande, fortsätter Lena-Marie Walldén.

Tokklassikern "I've got you under my skin" har tolkats av såväl croonern Frank Sinatra som hipohpdubartisten Neneh Cherry. Jazzsångerskan Diana Krall förvandlade den till en långsam bossanova. Även vid söndagens "En kall porter med Cole Porter" ges utrymme för en högst varierad genreblandning, med utrymme för improvisation både från band och sångerskor.

Hur kompletterar ni varandra?

- Personkemin är livsviktig. Man måste känna sig trygg med varandra, säger Lotta Hedberg.

- Vi har lite samma förebilder sångmässigt. Men Lena-Marie sjunger nog de lite lägre registren. När det kommer till fraseringarna är vi ganska lika, där känner jag att vi har en tyst överenskommelse som bara finns där.

- Det är ingen som backar och ingen som kör på, utvecklar Lena-Marie Walldén och fortsätter:

- Lotta är oerhört rutinerad och suverän på stämmor medan jag nog kommer hålla mig lite mer till melodin.

Uppbackat av ett band vars medlemmar i sin tur har Cole Porter-repertoaren i ryggraden lär de kalla porterglasen snabbt bli varma på söndag kväll. Något Radio Kristianstad redan insett, konserten kommer att bandas för framtida sändning i etern.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons