Tuff match för Hannibal

Nöje • Publicerad 22 februari 2001
Clarice Starling är ingen ung student längre. Han har blivit en erfaren och tuff agent som inte tvekar att använda tjänstevapnet när det krävs. I Hannibal spelar Julianne Moore rollen som den kvinnliga FBI-agenten. Bild: UIP
Clarice Starling är ingen ung student längre. Han har blivit en erfaren och tuff agent som inte tvekar att använda tjänstevapnet när det krävs. I Hannibal spelar Julianne Moore rollen som den kvinnliga FBI-agenten. Bild: UIPFoto: 

Ridley Scott, som står för regin till uppföljaren av När lammen tystnar sökte med ljus och lykta efter en skådespelare som kunde fylla Jodie Fosters skor. Han valde Julianne Moore framför bland andra Ashley Judd, Angelina Jolie, Gillian Anderson och Cate Blanchett.

–Det finns inte så många kvinnliga skådespelerskor som klarar av att spela en stark roll som Clarice Starling,

säger Ridley Scott, som förra året gjorde succéfilmen Gladiator.

–Jag hade aldrig träffat Julianne Moore men har sett hennes filmer. Jag tycker att hon är en fantastisk skådespelare och kände instinktivt att när biobesökarna ser henne i ”Hannibal” kommer de inte att sakna Jodie Foster en sekund.

julianne moore tvekade inte inför jobbet.

–Det klart att jag till en början var lite rädd när jag tänkte på att jag skulle komma att jämföras med Jodie Foster, säger Julianne Moore. Men sedan insåg jag att Hannibal är en helt annan film. Starling är inte längre en student, hon är en erfaren FBI-agent som arbetat i tio år. Jag måste porträttera en kvinna som är arbetsnarkoman, som inger respekt hos sina kollegor och som inte är rädd för att dra vapen när nöden kräver.

I Hannibal, som är baserad på Thomas Harris bästsäljande roman, spelar Anthony Hopkins återigen den charmanta psykopaten och kannibalen Hannibal Lecter. Förutom Julianne Moore ser vi i övriga huvudroller bland andra Gary Oldman (Dracula) och Ray Liotta (Maffiabröder). Filmen har inte samma slut som boken, men det är för den skull inte något gulligt slut – Hannibal är om möjligt ännu äckligare och blodigare än sin föregångare.

–Tro det eller ej, men en del av de scener som är värst att titta på var de som var roligast att spela in, säger Julianne Moore. När vi spelade in den vidriga slutscenen var stämningen på inspelningsplatsen uppsluppen. Jag tror att vi var tvungna att hålla oss själva och varandra på gott humör för att stå ut att spela in scenerna. Det ser mycket värre ut än vad det var när vi var där och spelade in. Scenerna med grisarna är till exempel jätteäckliga när man ser filmen, men under inspelningen väckte de många skratt. Min lille son var väldigt förtjust i grisarna och skrattade glatt när tjugo grisar jagade runt efter en vindruva.

moore oscarnominerades för sina insatser i Boogie Nights och Slutet på historien, men Hannibal är garanterat hennes största filmsuccé hittills. Filmen gick rakt upp på biotoppen i USA när den hade premiär där, och lämnade konkurrenterna lång efter. Med 58 snabbt inspelade miljoner dollar har bara två filmer öppnat bättre ”Hannibal” - 1997 års The lost world och 1999 års Star Wars Episod I - Det mörka hotet.

–När jag såg När lammen tystnar för tio år sedan skulle jag aldrig kunnat drömma om att spela en sådan komplicerad roll som den Jodie Foster gör där. Över huvud taget hade jag vid den tidpunkten inte en tanke på att jag skulle kunna få en lysande filmkarriär. Jag har jobbat som skådespelare i många år men jag är mycket medveten om att en kvinna i den här branschen sällan får roller efter de fyllt trettio. Jag är fyrtioett år, och att min karriär skulle börja ta fart i den här åldern är positivt men förvånande.

Du säger att du lider av rampfeber, då måste det vara jättejobbigt att göra nakenscener som du gjort i flera av dina tidigare filmer?

–Det är jättejobbigt att göra nakenscener men de flesta nakenscener jag gjort har inte handlat om sex, det har varit nakenhet av andra anledningar. Visst är det jobbigt att göra dem, men jag tror att mina år i Europa som tonåring hjälpte, för ni har en annan syn på nakenhet än vi har i USA. För er är det ingen stor grej att visa sig naken. Alla människor ser likadana ut när de får av sig kläderna.

Hannibal stärker Julianne Moores roll i filmvärlden. Senare i år dyker hon upp i Lasse Hallströms nya film The shipping news, mot bland andra Kevin Spacey. I sin nästa film har hon valt att arbetade med sin pojkvän Bart Freundlich. Filmen heter World traveler och i den manliga huvudrollen ser vi Billy Crudup (Almost famous).

–Det fungerar bra för oss att arbeta tillsammans, men han blir svartsjuk när jag gör kärleksscener.

– Men vilken pojkvän skulle inte bli det?

MONIKA AGORELIUS/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.