GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tv-recension: Vem får Kamprads 670 miljoner?

Ikea-kungen Ingvar Kamprads arv blir föremål för en infekterad konflikt i SVT:s gedigna dokumentär "Kamprads miljoner", som också belyser Norrlands utarmade företagsnäring och koloniala historia.
Tv-recension • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Efter sin död lämnade Ingvar Kamprad 670 miljoner till Norrlands företagsnäring och bråket om pengarna skildras i dokumentären "Kamprads miljoner". Pressbild.
Efter sin död lämnade Ingvar Kamprad 670 miljoner till Norrlands företagsnäring och bråket om pengarna skildras i dokumentären "Kamprads miljoner". Pressbild.Foto: Foto: SVT
Tv-recension

”Kamprads miljoner”

Genre: Dokumentär

Producent: Sanne Olsson

Premiär: 25 juli 2022 på SVT

Antal avsnitt: 2

– Du måste vara ofantligt rik?

– Jag har väl så jag klarar mig.

Ingvar Kamprad svarade blygsamt kring sin förmögenhet i en gammal intervju som grävts upp för SVT:s tvådelade dokumentärserie "Kamprads miljoner".

I det inledande kapitlet benämns Ikea-grundaren med epitet som "underbarn" och "den störste entreprenören i Sveriges historia". Hans mindre smickrande nazistkopplingar nämns knappt, men det är svårt att bedöma om detta är relevant, då dokumentären fokuserar på hans ekonomiska eftermäle.

De som stod honom nära säger att han "planerade sin död i 40 år". Ändå är detaljerna kring hans önskningar svårtydda utifrån en enda kort mening i hans testamente.

670 miljoner lämnade Kamprad efter sig och han ville att pengarna skulle gå till Norrlands företagsnäring. Hur ska pengarna fördelas, och vems tolkning av Kamprads vilja får företräde? Det kan låta som torra frågor, men "Kamprads miljoner" lyfter blicken för att visa pengarnas betydelse i ett Sverige som fortfarande är delat efter koloniseringen av Norrland. Huvudkonflikten står mellan stiftelsen som Kamprad lämnat efter sig, och hoppfulla företagare som vill få en chans att göra verklighet av sina idéer i en döende landsbygd.

Kamprads stiftelse har vissa sekteristiska drag, där den store ledarens frånfälle har skapat en personkult kring honom efter hans död, men kanske med selektiva minnen.

Dokumentären har en maklig rörelse, ibland på gränsen till sköldpaddstempo, men konflikten kring Kamprads förmögenhet speglar vad pengar skulle kunna göra i bortglömda landskap. Parallellt med den internationella framgångssagan om Ikea förstärks bilden av hur många goda idéer förspills på grumliga grunder.

Det är ett gediget porträtt av Sverige mot en fond av Norrlands koloniala historia, och även av Ingvar Kamprads ofta gåtfulla företagsamhet.

Kristoffer Viita/TT

Ingvar Kamprads stiftelse vill att hans arv ska användas till "utbildning och forskning", men en nära vän till Ikea-grundaren menar tvärtom att Kamprad ville se Norrlands företag gynnas av pengarna. Om detta handlar SVT:s dokumentär "Kamprads miljoner". Pressbild.
Ingvar Kamprads stiftelse vill att hans arv ska användas till "utbildning och forskning", men en nära vän till Ikea-grundaren menar tvärtom att Kamprad ville se Norrlands företag gynnas av pengarna. Om detta handlar SVT:s dokumentär "Kamprads miljoner". Pressbild.Foto: Foto: SVT
TT
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.