Ung kultur mönstras

Nöje • Publicerad 22 februari 2001

Ung Kultur Möts i morgon på Teatern. Förkortningen lyder UKM och är en mönstring av dagens unga kulturliv, ett nationellt projekt som just nu är inne på sin lokala nivå, där de medverkande kommunerna håller på att ta fram sina kulturellt aktiva ungdomar. I morgon är det dags för Kristianstad att låta unga kulturutövare framträda på Teatern.

Lotta Vinberg, producent på Barbacka, håller i trådarna.

– Årets upplaga av UKM innehåller allt möjligt; tre rockband, dans och mimning, teaterinslag, sång, folkmusik på fiol, cykling på en enhjuling och en konstutställning. Totalt 35 deltagare, vilket kommer att ge elva akter på scenen.

Förra året lockade den lokala UKM-mönstringen dubbelt så många deltagare och såväl bredden som kvaliteten var hög, Varför årets uttagning har lockat färre ungdomar vet inte Lotta Vinberg, men misstänker att sportlovet har satt käppar i hjulet. De deltagande ungdomarna får vara mellan 13-19 år och flera kan ha rest bort över lovet.

Varje scenframförande får ta högst fem minuter, en sjumannajury väljer sedan ut de bidrag som skall få representera Kristianstad i regionfinalen om två månader i Eslöv. Förra året var ett succéarrangemang, säger Lotta Vinberg och tror lika mycket på morgondagens show.

– Ja, jag blev positivt överraskad förra året, det var jätteroligt och alla var skitduktiga. UKM lyckas ju med att spegla vad dagens ungdomar sysslar med och det är chans för oss lite äldre att ta del av detta. Och för min del ledde förra året till nya kontakter och att flera ungdomar kunde knytas till Barbacka för andra grejer. Men just att det är ett så varierat utbud gör att det blir väldigt roligt att titta på.

I morgon sen eftermiddag drar det igång.

SUNE JOHANNESSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.