Utökad operasatsning på Drakamöllan

Midsommarhelgens operaföreställning 25 och 26 juni är spikad. Då ges Georg Bizets "Carmen" i de sluttande backarna vid Drakamöllan utanför Degeberga. Men det väntar mer innan dess.
Nöje • Publicerad 28 januari 2011
Ingalill Thorsell. Bild: Annica Jönsson
Ingalill Thorsell. Bild: Annica JönssonFoto: 

Andrea Pelligrini, som tidigare gjort "La Traviata" på samma plats, axlar rollen som Bizets kvinnliga don Juan.

I övriga roller märks bland andra konstnärlige ledaren Guido Paevatalu som Toreadoren. Han har tillsammans med konsertmästaren Torben Petersen arrangerat operan för att passa iscensättningen i den naturliga amfiteatern, men även tillfört en touch av argentinsk tango i Bizets verk.

– Det är första gången vi gör "Carmen" och det ska bli väldigt spännande. Jag vill inte avslöja allt, men det blir en mer fokuserad, koncentrerad version med det bästa ur "Carmen", och dessutom lite udda, spännande inslag, konstaterar Drakamöllans eldsjäl Ingalill Thorsell.

Men för dem som inte kan mätta sitt operabegär innan dess blir det en extra satsning på operatillställningar redan i mars. Efter åtta år med först operakonserter varav de tre senaste med kompletta uppsättningar känner man sig redo att ta ytterligare steg.

– Förra året var det publikrekord igen, med över 1 200 besökare under två dagar. Nu utvecklar vi vårt koncept genom att bjuda in till operahelger speciellt för operaälskare, berättar Thorsell.

Med start 25–27 mars bjuds det in till en helhelg "Opera i ögonhöjd" under ledning av Paevatalu, till vardags operasolist på Det Konglige Operaen i Köpenhamn.

Förutom gästande sopranlöftet Elisabeth Smith och pianisten Leif Grebe blir det en fördjupande inblick i en operasångares vardag, orkestrerad av författaren och nuvarande musikchefen på Tivoli i Köpenhamn, Henrik Engelbrecht. Titeln till operahelgen är också namnet på den enaktare som ensemblen framför.

– Opera börjar bli en viktig del i Drakamöllans identitet, och nu vill vi gärna se om vi inte kan utveckla vår operasatsning ett steg till. Det vi vet är att våra gäster uppskattar närheten till våra sångare, och det här blir en unik möjlighet till möten och spännande samtal med våra artister under flera dagar, berättar Ingalill Thorsell som även har påbörjat arbetet med att skapa en ideell vänförening, Drakamöllans Operavänner. Som lär få bråda dagar till hösten.

– Då kommer det att dyka upp lite nya operaansikten för våra gäster, vi kommer att bredda oss ännu mer, säger Ingalill Thorsell.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.