Annons

Utvald till teaterbiennal

Nöje • Publicerad 5 mars 2001

Cecilia Billing och Anders Lindholm har drivit Dockteaterverkstan i flera år. Utifrån sin position i norra Skåne har de turnerat landet runt med sina egenhändiga föreställningar. Den senaste de tagit fram är just En sällsam dag på Larssons lager, en pjäs för barn i lågstadieåld- rarna om dramatik och mystik på ett lager.

–Att bli utvald av en kritikerjury är en bekräftelse av det vi gör. Det är givetvis jätteroligt, viktigt och – om jag får säga det – något som vi väntat länge på, säger Cecilia Billing.

Annons

Stor anledning till att Larssons lager valts ut tror hon är deras succébetonade turnévecka i Stockholm förra året, vilket bland annat gav en lyrisk recension i Dagens Nyheter.

–De kritiker som sitter med i juryn för Teaterbiennalen bor till stor del i Stockholm och skall de se oss måste vi dit, i Skåne finns ingen barnteaterkritik av dignitet, åtminstone inte vad jag har märkt. Vi har vår publik och är ett namn i teaterkretsar, men det finns främst en sak som gäller i Sverige: en bra recension. Det är måttet man mäter med.

årets teaterbiennal äger rum mellan 24-27 maj i Växjö och bjuder på en mix av utvalda pjäser, seminarier och workshops. För Dockteaterverkstan väntar tre spelningar och i programmet står att läsa följande innehållsförklaring:

Dockteaterverkstan arbetar med stor konstnärlig integritet och uppfinningsrikedom med ett nära publiktilltal utan insmickring. I Larssons lager förenas dockteater med generöst skådespeleri och ett nästan bistert lågmält tonfall möter de skriaste drömmar, drastisk humor och rena rama kartonspoesin.

–Larssons lager tog otroligt lång tid att ta fram och har tagit otroligt med tid att marknadsföra, säger Cecilia Billing och nämner att de i vår skall resa med den ner till Hamburg. Spelningar runt om i Europa är inget ovanligt för Dockteaterverkstan, men Larssons lager är mer otymplig än de tidigare pjäserna vilket gjort att Hamburg blir den första spelningen utanför Sverige.

i sverige säljer den hyfsat, men Cecilia Billing jublar inte över det skånska barnteaterklimatet. Det är svårt för en fri grupp att få det att gå runt. En orsak till detta är Musik i Skåne.

–Jag och Anders var och tittade på Musik i Skånes utbudsdagar i Hässleholm i torsdags, säger hon. Ett enda inslag hade musiken i fokus, alla andra var med musiker som både musiker och skådespelare. Och vi ifrågasätter om det är Musik i Skånes uppgift att producera dessa teatrala föreställningar, vi trodde att det var musik de skulle förmedla. Varför använder de sig av teatern för att få ut sitt budskap?

Genom att Musik i Skåne kraftigt subventionerar de föreställningar de erbjuder skolorna och barnomsorgen dumpar de priserna i länet och undergräver samtidigt teatergruppernas möjligheter att sälja sina föreställningar, anser Billing. Lösningen?

–Ge barnteatern i Skåne lika mycket pengar som musiken, det hade skapat mer rättvisa förutsättningar och då hade kanske arrangörerna tittat mer på kvalitet än på pris.

Det låter som en fråga för Bengt Larsson, Barbackas konstnärlige ledare som nyligen utsetts av Kultur Skåne att utreda villkoren för den skånska barnteatern.

Annons

SUNE JOHANNESSON

Fakta: Teaterbiennalen arrangeras av Svensk Teaterunion-Svenska Iti i samarbete med årets värd Blekinge Kronobergs Regionteater. Detta blir den femte biennalen, där den första ägde rum för tio år sedan. Mellan 24-27 maj visas 12 utvalda svenska pjäser, varav fem är barnteater. Juryn består av teaterkritiker. Årets tema är Teatern som offentlig mötesplats. Mer info finns på www.iti.a.se. Dockteaterverkstan finner ni på www.dockteaterverkstan.com

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons