Annons

"Utvandrarna" – nu som Kristina ser dem

En av Sveriges mest kända berättelser blir film igen. Nu på ett mer intimt sätt, och ur det kvinnliga perspektivet. ”Det är filmat så att man upplever allt som Kristina upplever”, säger Lisa Carlehed, som har en av huvudrollerna i "Utvandrarna".
Film • Publicerad 26 oktober 2020
Kristina (Lisa Carlehed) rusar genom en järnvägsstation i New York för att hitta sin försvunna dotter. Scenen spelas in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås.
Kristina (Lisa Carlehed) rusar genom en järnvägsstation i New York för att hitta sin försvunna dotter. Scenen spelas in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stationen vid en museijärnväg utanför Alingsås är symboliskt flyttad till New York i mitten av 1800-talet. En kvinna på träperrongen säljer vackert röda, kanderade äpplen. En man spelar på ett lite risigt positiv.

Kristina, Karl Oskar och de andra utvandrarna från Småland, skapade av Vilhelm Moberg i hans älskade romanserie, ska fortsätta sin resa mot en ny tillvaro i Minnesota i norra USA.

Annons

Mer än en miljon svenskar migrerade till andra länder under vår stora utvandringstid, från 1840 och under nästan 100 år framåt. Det är dem Vilhelm Moberg har skrivit om. Jan Troell gjorde två filmer baserade på Mobergs böcker i början av 1970-talet. Senare kom musikalen "Kristina från Duvemåla", av Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Troell gjorde två mästerverk, framhåller Erik Poppe, norrmannen som regisserar den nya "Utvandrarna".

Nu vill han se Mobergs berättelse ur ett annat perspektiv.

– Vi fokuserar på sådant som Troells filmer, och musikalen, inte fokuserade så mycket på.

Kristinas upplevelser finns i den nya filmens centrum när hon, tillsammans med maken Karl Oskar, deras barn, släkt och andra invånare i byn Ljuder ger sig av över Atlanten för att slippa fattigdom, svält och religiöst förtryck.

– Berättelsen är ännu mera relevant och aktuell än någonsin, säger Erik Poppe allvarligt.

Lisa Carlehed, som spelar Kristina, har ända sedan skoltiden tyckt mycket om både böckerna och filmerna.

– Jag har också haft med mig många bilder från filmerna i livet, bilder som är ikoniska, säger Carlehed.

Men när hon fick rollen som Kristina, har hon försökt glömma de där bilderna.

– Jag har gett mig själv lov att stänga den dörren och gå i in i det universum som Erik försöker skapa, säger hon.

Annons

Lisa Carlehed från Göteborg har inom filmen mest varit verksam utomlands, som i Danmark.

– Varför har ingen i Sverige använt henne i sån här huvudroll förut, undrar Erik Poppe och tillägger att svensk film verkar vilja ha samma 20 skådespelare i fokus om och om igen.

– Nu gör vi en film som är fri från 19 av de 20. Gustaf är ju med, konstaterar Poppe.

Svenska migranter på väg till tåget i New York 1850, i filmen "Utvandrarna". Till vänster Karl Oskar (Gustaf Skarsgård). Till höger bland andra Kristina (Lisa Carlehed) med litet barn och dottern Märta (Kerstin Lindén).
Svenska migranter på väg till tåget i New York 1850, i filmen "Utvandrarna". Till vänster Karl Oskar (Gustaf Skarsgård). Till höger bland andra Kristina (Lisa Carlehed) med litet barn och dottern Märta (Kerstin Lindén).Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gustaf Skarsgård, som spelar Karl Oskar, hade inte läst Vilhelm Mobergs böcker innan han fick rollen. Nu är han är imponerad.

– Det är en storhet hur han i sitt narrativ kan växla från det extremt subjektiva till ett enormt makroperspektiv. Det är fantastiskt! Men det här är inte alls så. Den här historien är mycket mer personlig, intim och subjektiv från Kristinas perspektiv, säger Skarsgård.

Han tycker att berättelsen väcker många djupa, viktiga frågor.

– Vad är ett hem? Det är en central fråga. Kan man byta hem? I vilken mån är det en geografisk plats? I vilken mån är det människorna man har omkring sig, funderar Gustaf Skarsgård.

Den nya filmen lägger stor vikt vid Kristinas relation till andra kvinnor, inte minst den prostituerade, socialt utstötta, Ulrika.

– Hora-madonna-motivet är intressant, säger regissören Erik Poppe.

Tove Lo som "byhoran" Ulrika i sin första långfilmsroll. Relationen mellan Ulrika och Kristina är ett centralt tema i berättelsen.
Tove Lo som "byhoran" Ulrika i sin första långfilmsroll. Relationen mellan Ulrika och Kristina är ett centralt tema i berättelsen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ulrika spelas av sångerskan Tove Lo, som gör sin första roll i en långfilm. Hon blev paff över att bli tillfrågad.

Annons

– Jag frågade "Erik, är du säker?", berättar Tove Lo.

Poppe var säker. Han tycker att Tove Lo har stor närvaro och utstrålning framför kameran.

– Det blir magiskt. Detta är inte sista gången Tove gör en filmroll, säger Erik Poppe.

Själv har hon försökt vara öppen inför utmaningen.

– I och med att jag skriver mina egna texter, och är väldigt öppen i min musik, är jag van vid att låta känslorna vara nära. Men detta är ändå ett helt annat sätt att agera på, säger Tove Lo.

Fakta

”Utvandrarna”

Filmen "Utvandrarna", som nu spelas in, bygger på Vilhelm Mobergs romansvit "Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Sista brevet till Sverige". Böckerna gavs ut 1949-59.

Filmens manus är skrivet av den norska duon Anna Bache Wiig och Siv Rajendram.

Regissör är norrmannen Erik Poppe, som bland annat gjort "Kungens val" och "Utøya 22 juli".

De viktigaste rollerna:

Kristina – Lisa Carlehed

Karl Oskar – Gustaf Skarsgård

Ulrika – Tove Lo

Man har spelat in på flera platser i Västsverige under hösten. Inspelningen avslutas dock i Rumänien, bland annat i ett område som byggdes upp omkring sekelskiftet för den amerikanska filmen "Åter till Cold Mountain".

Filmens producent är Fredrik Wikström Nicastro, som bland annat gjort "Borg" och "Snabba cash".

Premiären är planerad till juldagen 2021.

Källa: Svensk Filmindustri, NE

”Det är en storhet hur han i sitt narrativ kan växla från det extremt subjektiva till ett enormt makroperspektiv. Det är fantastiskt! Men det här är inte alls så. Den här historien är mycket mer personlig, intim och subjektiv från Kristinas perspektiv.”
Gustaf Skarsgård
Micke Larsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons