Annons

Valdemar Holm blickar ut

– Dramaten har ett stort uppdrag och det är att vara nationalscen för alla i hela landet. Som ny chef måste man fråga sig om det är viktigast att utveckla eller att vidmakthålla Dramatens traditioner. Det säger den tillträdande teaterchefen för Dramaten, Staffan Valdemar Holm. Det resonemang han sedan utvecklar innehåller bäggedera.
Nöje • Publicerad 26 juni 2002

Vi träffar Staffan Valdemar Holm en varm försommardag i ett VIP-rum på Dramaten. Visserligen befinner han sig i byggnaden sedan några dagar tillbaka, men formellt har han inte tillträtt sitt nya jobb och har därför inget eget kontor än.

Tidigare har han varit omstridd teaterchef i Malmö. Bland annat ansågs han vara knepig i sitt repertoarval med mycket tysk, dyster, publikfrånvänd dramatik. En kritik som han bemöter i dag med att säga att repertoaren i Malmö innehöll både Shakespeare och Molière och den var lika bred som den senaste säsongen på Dramaten.

Annons

–  I Malmö var teatern i djup kris när jag tog över. Vi förlorade åtminstone ingen publik under min chefstid där även om vi inte lyckades med att utöka den, säger Staffan Valdemar Holm. Själv tror Staffan Valdemar Holm inte att det kommer att märkas så mycket att Dramaten bytt chef. Repertoaren utlovar han ska innehålla både äldre och mer moderna klassiker, men gärna också nyskrivet av främst svenska, men också utländska dramatiker.

–  Det är så mycket som händer i världen och främst i Europa som vi kan spegla på teatern. Jag tror exempelvis man måste försöka hitta strategier för att förstå ”de andra” och för att undersöka de rädslor som finns runt hela fenomenet med främlingsfientlighet. .

Ett par personliga projekt skulle han gärna se förverkligade under sin tid på Dramaten. Det ena är att se till att Strindbergsklassiker som Gustav Vasa spelas utan tyngande yttre ”historiskt korrekta” attribut – som Gustavs skägg till exempel.

–  Detta för att visa att Strindberg var en lysande dramatiker som månade mindre om att det historiska stoffet var porträttlikt återgivet men mer om det mänskliga och allmängiltiga i dramat.

Det andra är att återfinna och spela dramer ur den svenska teaterhistorien. Ett exempel är Stagnelius pjäs Riddartornet som Staffan Valdemar Holm kallar ”en pärla från den svenska romantiken som var en guldålder i svenskt litterärt liv”. Staffan Valdemar Holm ska veckopendla under sitt första år som Dramatenchef. I Stockholm finns en liten övernattningslägenhet åt honom i själva Dramatenhuset, så ännu en tid förblir Malmö ”hemma” för honom, inte minst för att familjen finns kvar där. Men till våren går dottern ut högstadiet, så då kan det bli aktuellt med en flytt till Stockholm.

–  Det jag kommer att sakna mest med Malmö är närheten till Europa. Operaregiuppdrag är också ett område jag tvingas välja bort och som jag kommer att sakna.

Utländska regissörer ska även i fortsättningen erbjudas jobb på Dramaten.

–  Ett krav jag har är att de måste lämna något efter sig som vi har nytta av här i huset. Generellt är det viktigt med kontakter utomlands och Dramaten har ett gott rykte långt utanför Sverige.

Staffan Valdemar Holm ska också vara teaterns vd och följaktligen ha även ekonomiskt ansvar för teaterns verksamhet. Det är en chefskonstruktion som han hade redan i Malmö.

–  En fördel är att man slipper friktionen mellan det konstnärliga och det finansiella. Att ha makten över pengarna, det är att ha verklig makt.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Susanne Sigroth-Lambe TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons