Annons

Världsdeejays dukar upp till dansexplosion

n Klubb Ett dance event utan dess like närmar sig med stormsteg när en av världens främsta deejays tar med sig sina vänner till Björksäter. Vars hemmadeejay just nu har två låtar på Swedish Dance Chart topp 40.
Nöje • Publicerad 16 januari 2009
Dj Timo firar 30 år som deejay på valborgsmässoafton. Förhoppningsvis har han innan dess hunnit etablera Björksäter som en hemmascen för stora dance events i södra Sverige. Den 7 mars sjösätts projektet med några av världens främsta discjockeyer. Bild: Bosse Nilsson
Dj Timo firar 30 år som deejay på valborgsmässoafton. Förhoppningsvis har han innan dess hunnit etablera Björksäter som en hemmascen för stora dance events i södra Sverige. Den 7 mars sjösätts projektet med några av världens främsta discjockeyer. Bild: Bosse NilssonFoto: 
"Jag älskar att underhålla. Att se glädjen i folks ögon, det är min bensin." Dj Timo på Björksäter drar igång ett av sina största projekt hittills den 7 mars. Biljetter till Dance Xperia släpps på måndag den 19 januari. Bild: Bosse Nilsson
"Jag älskar att underhålla. Att se glädjen i folks ögon, det är min bensin." Dj Timo på Björksäter drar igång ett av sina största projekt hittills den 7 mars. Biljetter till Dance Xperia släpps på måndag den 19 januari. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Han kallar det "Lillebror till Sensation White" – danceeventet som nu senast lockade 33 000 klubbkids till Köpenhamn i november. Dance Xperia på Björksäter, med huvudakten Stonebridge som till vardags gör remixer åt Madonna, Britney, Usher och Robbie Williams, ska en gång för alla göra norra Skåne till det svenska huvuddansgolvet. Idékläckaren förklarar:

– Det här är första gången vi gör något sådant här, av den här kalibern. Men vi har en av de bästa lokalerna i södra Sverige, vi kan ta 2 000 personer. Ekonomiskt är det lite kraftigare och visst är det en chanstagning, men så är vi valda till Sveriges fjärde bästa nattklubb 2008 och räknar med folk från Malmö till Jönköping, från Halmstad till Kalmar. Folk åker långt för dance events, säger Timo Kantomäki, husjockey och ägare av Björksäter. Svenska discjockeyn Stonebridge är nominerad till en amerikansk Grammy för bästa remix av r'n'b-stjärnan Ne-Yo:s "Closer". Just nu är han också aktuell med en remix på Pussycat Dolls "Whatcha think about that" featuring Missy Elliott. Världens stora nattklubbar är hans hemmascen.

Annons

– I Sverige har vi ungefär tio sådana här dance events varje år, och då mest i storstäderna. Medan det ute i Europa är hur vanligt, och stort, som helst. De här discjockeyerna får 30–40 förfrågningar i veckan, berättar Dj Timo.

Stonebridge turnerar just nu med bokningspaketet "Stonebridge & Friends". Till Björksäter den 7 mars tar han med sig förgrundsgestalten för electro house – Tysklands up- and coming Thomas Gold, samt den etablerade dansgolvsuppvärmaren Lil' Joey från Storbritannien.

– Jag pratade med en dj-bokare i Stockholm häromdagen och han var nästa mest exalterad över att vi får hit Thomas Gold, verkligen en "uprising super star dj", som är oerhört selektiv trots att han spelar för 50–60 000 personer varje vecka. Om Sverige har tio dance events om året så ska den elfte adressen bli Björksäter menar Timo Kantomäki. Kan man i resten av världen så kan man i Hässleholm också. Med Dance Xperia vill Björksäter flytta fram positionerna.

– Funkar det här bra så kommer jag att jaga med en blåslampa för att få hit Axwell till första helgen i september. Axwell drog 7 000 till Malmö när han var där senast. Om Stonebridge är topp 20 så är Axwell topp 10 i dag.

Sedan har vi Eric Prydz, Antiloop – hur kommer det sig att Sverige har begåvats med så många deejays av världsklass?

– Svenska producenter och musiker var först med att anamma alla musikprogram som kom i och med internetboomen i början på 90-talet. Vi fick ett försprång på åtta, tio år! Det resulterade i producentnamn som Denniz Pop, Max Martin, Stonebridge ...

– All musik som toppat listorna sedan dess: New Kids on The Block, Backstreet Boys, Britney Spears, Céline Dion (!), allt det gjordes i Sverige.

Varför är det då så ovanligt med dance event i Sverige?

– Det där är verkligen en paradox. Men istället för att tjata på arrangörer att ta hem akterna så har publiken rest utomlands – till Holland, England, Tyskland. Den tyska dansscenen är jättestor, säger Dj Timo som om allt går väl själv är på väg ut på kontinenten. Med två låtar på den svenska danslistans topp 40 just nu är han något av ett unikum. Partyline" ligger på 22:a plats trots att den ännu inte fått någon officiell release. "Shockwave" ligger på 24:e plats. Under de senaste åtta åren har Dj Timo med jämna mellanrum släppt låtar som hamnat på The Swedish Dance Chart, en lista där 150 svenska deejays varje vecka listar sina favoriter.

– Om man tittar på de artister som ligger före mig; Lady GaGas "Pokerface", Britney Spears "Womanizer" – det är låtar som man har pumpat in miljontals kronor i. Då känns det ganska hyfsat att komma så högt upp.

Annons

Vid helgens Midem-mässan, ett europeiskt samlingsforum för populärmusik som hålls varje år i Cannes, kommer Dj Timos danske promotor att lansera sammanlagt 20 låtar inför ett 60-tal bolag. Tre av dem är Timos.

– Det är samme snubbe som lanserade Faithless. 2009 känns som året när det kan bli fart på karusellen.

Stonebridge (SWE), Thomas Gold (UK), Lil'Joey (UK). Björksäter, Hässleholm 7 mars.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons