Vilka bilder!

Ni tror inte på det här, eller hur, men filmen handlar om okända djur. Några ser exakt ut som koraller men har fenor och kan simma.
Nöje • Publicerad 14 januari 2011
Krabbarmén i "Oceans" står högt upp på listan över saker du inte vill möta när du tar ditt nakendopp nästa midsommarnatt. Bild: Atlantic film
Krabbarmén i "Oceans" står högt upp på listan över saker du inte vill möta när du tar ditt nakendopp nästa midsommarnatt. Bild: Atlantic filmFoto: 
Okända djur. Franska dokumentären "Oceans" visar dig skapelser du tidigare bara sett i feberdrömmar. Bild: Atlantic film
Okända djur. Franska dokumentären "Oceans" visar dig skapelser du tidigare bara sett i feberdrömmar. Bild: Atlantic filmFoto: 

Några är så lika Elefantmannen att Michael Jacksons dödsbo köpt deras skelett. Några är sköldpaddor stora som ekor och grymtbrölar som brunstiga Ardennerhästar. Några är egentligen bara en genetisk gröt av fenor, klor och tänder.

Men de flesta är små.

Mycket små.

Mycket små.

Franska dokumentären "Oceans" är svår att recensera som biofilm; den består egentligen bara av bilder. Men vilka bilder!

Det är Disneys "Fantasia" under ytan; outsägligt vackra färgsymfonier till musik (och, sanningen att säga, en franskt pompös berättarröst som säger för mycket utom när man verkligen vill veta hur något havsmonster blivit så groteskt, då den inte säger något alls).

Den är det slutliga beviset på att Gud som regissör både har romantik, komedi och skräck på sin lyra. Romantik som i valrossens familjeidyll, komedi som i lustiga sälar och clownfiskar – titta, där kommer Nemo! – och skräck som i människans miljö- och fångstkrig mot havsskapelsen och inte minst de oändliga arméerna av krabbor som drar fram över havsbottnen och med tysta klor erbjuder den död som man är allra minst sugen på att möta.

När du sett "Oceans" förstår du varifrån legenderna om havsodjur kommer.

Speltid: 1 tim 39 min. Censur: 7 år. Visas på Parkbiograferna, Hässleholm.

Erik Helmersonnoje@kristianstadsbladet.se
Erik Helmerson, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.