Vinterspel på franskt vis
Festivalen har breddats från år till år, men vi har aldrig tidigare valt att ge vinterspelen något annat tema än det musikaliska, säger Torbjörn Gustavsson, kantor i Trefaldighetskyrkan.
2001 genomförs Musikaliskt Vinterspel med franska förtecken.
– Ett tacksamt land att knyta festivalen till, menar Torbjörn Gustavsson. Det finns väldigt mycket fransk musik inom de aktuella genrerna.
Till nästa år hoppas Musik i Skåne-producenten Peter Wilgotsson kunna övertyga kollegorna i arbetsgruppen om att välja tema: rysk musik.
– Fördelen med ett tema är att man på så sätt kan koppla vinterspelen till andra verksamheter, menar Peter Wilgotsson. Jag tänker på restauranger, biografer, klädaffärer och hoppas att vi kan få med dessa 2002.
På fredag, 2 februari, tjuvstartar Musikaliskt Vinterspel 2001 med en skolkonsert i kammarmusiksalen av Magnus Nilsson, slagverkare som under fem år studerat vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. Den officiella invigningen sker på kvällen när Sonny Jansson dirigerar Musik i Skånes kammarensemble i Bröllopet på Eiffeltornet som bygger på ett manuskript av Jean Cocteau och berättar om ett småborgerligt bröllop i 1920-talets Paris. En festkonsert som också fungerar som installation av Musik i Skånes nye vd, Martin Martinsson.
Stillsamt enligt chanson-traditionen avslutas sedan fredagskvällen när Kristianstadsbördiga sångerskan Emma-Karin Maurin porträtterar Barbara, legenden som tillsammans med George Brassens och Jaques Brel kallades för de tre B:na.
Lördagsprogrammet inleds vid lunchtid när den i Danmark bosatte japanen Yuzuru Hiranaka spelar orgelmusik av bland andra Cesar Frank i Trefaldighetskyrkan.
– Romantisk musik, smeksam för örat, beskriver Torbjörn Gustavsson konserten som kallas Franska delikatesser.
Under eftermiddagen är det samling i kammarmusiksalen där arrangörerna anspelar på fransmännens gemensamma smeknamn i England: frog, groda på svenska. Grönt är fint sa grodan är en minimusikal som har familjekaraktär med sång, dans och musik framförd på mandolin, gitarr och flöjt.
Utanför vinterspelsprogrammet finns ungefär samtidigt Huaröds Kammarorkester, med solisterna Peter Jablonskij och Urban Agnas, i konserthuset.
– Vi är kammarorkesterns samarbetspartner, säger Josefine Bellan från Musik Skåne. Men de arrangerar sina egna konserter, och tyvärr hade vårt program redan gått i tryck när vi fick veta att de bokat konserthuset.
– Å andra sidan, inflikar Maria Ehrenberg på Stadsbiblioteket, är det ju egentligen just så här det skall vara; vinterspel med så många konserter som möjligt.
Annars hade man nog räknat pianisten Olof Höjers beskrivning av Debussys klanglandskap och Saties fonometriska teckningar som en given lördagsfinal. Höjer kommer under kvällen också att illu-strera musiken med hjälp av diabilder.
Söndag 4 februari är sista festivaldag och då finns riksradions P1 på plats i Trefaldighetskyrkan när kyrkokören framför körmusik, från den gregorianska och fram till 1900-talets. Trefaldighetskyrkan är också spelplats när Wasa Barockorkester och kyrkans barocksångare dirigeras av Torbjörn Gustavsson i stycket Te Deum av Charpentier.
– Inledningen är den välkända eurovisionssignaturen, resten av stycket är det nog inte lika många som känner igen, konstaterar Torbjörn Gustavsson.
Denna franska barockmusik spelas på tidstrogna instrument, bland annat de omskrivna pukorna som användes när juloratoriet framfördes i Trefaldighetskyrkan.
ANDERS MÅRTENSSON