Annons

XL Big på USA-turné

Nöje • Publicerad 26 april 2001
XL Big Bands tionde cd blir bandets hittills största skivproduktion. I höst följer man upp skivan med en drygt veckolång USA-turné.
XL Big Bands tionde cd blir bandets hittills största skivproduktion. I höst följer man upp skivan med en drygt veckolång USA-turné.Foto: 

Första gången vi åker till USA och jag är mer än nöjd med spelplanen, säger Berndt Sjögren, altsaxofonist och konstnärlig ledare. Till USA åker XL Big Band med materialet från den skiva som spelas in på Malmö musikhögskola helgen 12-13 maj. Plattan heter Scanian Views, musiken bygger på skånska, men också danska och tyska kompositioner. Region Skåne har gjort en omfattande förhandsbeställning och även Skånes Turistråd finns bland intressenterna. –Budgeten ligger på 160000 kronor, berättar Berndt Sjögren. Produktionen är en jättesatsning sett ur nationellt jazzperspektiv. Region Skåne är för övrigt XL Big Bands uppdragsgivare inför den resa till Hamburg som genomförs redan i helgen. Dit åker XL Big Band för att representera svenskt musikliv vid det evenemanget Eurowoche som i år fokuseras på EU: s ordförandeland. Scanian Views, skivan, kommer att färdigställas på två dagar. Enligt Berndt Sjögren en fullt tillräcklig studiotid: –Day by day, vår förra platta, tog bara en dag att spela in. Bandet håller så hög klass idag att vi kan få fram samma kvalitet inför en konsertpublik som i studio. Den trettonde oktober inleds USA-turnén som tar XL Big Band till scener i fyra amerikansk städer. Första konserten äger rum i Delaware, Pennsylvania, och allt talar för att en meriterad gästsolist ansluter. –Phil Woods är altsaxofonist och femfaldig Grammyvinnare. De signaler jag har fått pekar på att han har möjlighet att medverka vid konserten, berättar Berndt Sjögren. Resan fortsätter till spelstaden Atlantic City där XL Big delar scen med Ed Vezinio & Jim Ward Big Band. –De står för ett glittrigt Vegas-stuk som egentligen känns ganska främmande för vår del. Men det blir en spännande mix, tycker Berndt Sjögren. Nästa stopp blir Philadelphia och University of the arts. –Turnéns mest prestigeladdade konsert, säger Sjögren. Vi spelar för skolans elever och lärare och kan förhoppningsvis lära dem hur svensk och europeisk jazz låter. Att åka till USA och påstå att man bättre än amerikanerna kan tolka deras musik verkar inte begåvat. Svenska kyrkan i New York är preliminärt sista spelplats. Berndt Sjögren berättar att det också pågår diskussioner om att dryga ut planen med en klubbspelning. –Det blir några intensiva dagar, men vi upplever enbart en positiv stress. För mig är det primära att knyta kontakter och tanka ner nya erfarenheter som påverkar bandets framtida utveckling. ANDERS MÅRTENSSON Fotnot: Det är också klart att XL Big Band gör två nya Ellingtonkonserter i samverkan med kören Chorus Mix, 17-18 november. Var den första äger rum är inte bestämt, men den artonde framförs programmet i Hässleholm kulturhus.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons