Annons
Nyheter

14 nya fall av svinpest – "ingen quickfix"

Djur • Publicerad 18 september 2023
I Fagersta varnas det för att visats i skogarna med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest. Arkivbild.
I Fagersta varnas det för att visats i skogarna med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Kartan visar var testade vildsvin hittats utanför Fagersta i den zon med restriktioner som Jordbruksverket har infört.
Kartan visar var testade vildsvin hittats utanför Fagersta i den zon med restriktioner som Jordbruksverket har infört.Foto: Anders Humlebo/TT

14 nya fall av svinpest har konstaterats i helgen och totalt har nu 34 svin konstaterats döda i sjukdomen, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Runt 400 jägare har befunnit sig ute i skogarna kring Fagersta i helgens stora sökinsats efter döda vildsvin. Och det är också i det så kallade kärnområdet som de smittade vildsvinen påträffats.

Annons

– Det är goda nyheter att de ännu så länge är väldigt koncentrerade. Ju längre det ser ut så, desto bättre, men det skulle vara konstigt om det inte dyker upp något lite längre bort, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Totalt uppskattas att det finns mellan 500 och 1 000 vildsvin i skogarna runt Norberg och Fagersta. Hittills har 41 vildsvin skickats på analys hos SVA.

– Det här är ingen quickfix, den här insatsen kan hålla på i år, säger Karl Ståhl.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons