Annons

248 meter mellan Nord Stream-läckor

Det skiljer 248 meter mellan de två läckorna på gasledningen Nord Stream 1 som uppstod i svensk ekonomisk zon.
Det uppger det ryskkontrollerade konsortiet Nord Stream AG, som äger ledningen.
Nord Stream • Publicerad 2 november 2022
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.Foto: Anders Humlebo
En av gasläckorna, fotograferad av Kustbevakningen den 27 september. Arkivbild.
En av gasläckorna, fotograferad av Kustbevakningen den 27 september. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen/AP/TT

Enligt ett pressmeddelande från konsortiet har preliminära resultat från undersökningen visat att det finns två kratrar orsakade av mänsklig påverkan.

Ledningen däremellan är förstörd och fragment från den har spritts i en radie om åtminstone 250 meter. Kratrarna på havsbotten uppges ha ett djup på mellan tre till fem meter.

Annons

Läckagen på systerledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes i slutet av september. Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Händelserna utreds som grovt sabotage av svenska åklagare och en inledande brottsplatsutredning genomfördes i början av oktober. I slutet av månaden beslutade åklagare om en kompletterande brottsplatsutredning.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Den andra ledningen Nord Stream 2, som aldrig har tagits i bruk, ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

Ryssland har anklagat västländer, specifikt Storbritannien, för att ha legat bakom explosionerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons