Annons
Nyheter

90-årig kardinal dömd i Hongkong

En 90-årig kardinal och ytterligare fem andra personer har dömts i Hongkong för att ha drivit en fond med uppgift att hjälpa gripna demokratiaktivister.
Hongkong • Publicerad 25 november 2022
Kardinal Joseph Zen, andra person från vänster, talar till medierna efter fredagens dom i Hongkong.
Kardinal Joseph Zen, andra person från vänster, talar till medierna efter fredagens dom i Hongkong.Foto: Anthony Kwan/AP/TT

De dömdes till böter för att inte ha registrerat stödfonden som en organisation.

Kardinal Joseph Zen är en av katolska kyrkans mest framstående företrädare i Asien och det väckte stor uppmärksamhet när han greps i maj med stöd av den nya säkerhetslagen som Peking infört i Hongkong. Han släpptes kort efter gripandet.

Annons

Misstankarna då gällde samröre med främmande makt med syfte att äventyra Kinas nationella säkerhet, något som kan straffas med livstids fängelse. Ingen av de sex har hittills åtalats för det grövre brottet.

En av de medåtalade är juristen och demokratiaktivisten Margaret Ng. Utanför domstolen sade hon att det är första gången någon har dömts för att ha underlåtit att registrera en organisation och att domen har stor påverkan på föreningsfriheten i Hongkong.

Hjälpfonden som startades 2019 för att hjälpa människor som gripits under demokratiprotesterna upplöstes i oktober sedan säkerhetspolisen krävt att få veta vilka som donerat pengar och vilka som fått stöd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons