Annons

Flera äldre bestulna av falska poliser

En ny våg av stölder mot äldre, där gärningsmännen utger sig för att vara poliser, har drabbat Skåne.
Under helgen har en rad rån och stölder mot äldre personer inträffat i Malmö med omnejd, och under måndagen kom nya larm om liknande rån. Polisen uppmanar nu till vaksamhet.
Brott • Publicerad 31 december 2019
Polisen manar till vaksamhet efter en rad äldrerån i Malmö med omnejd. Arkivbild.
Polisen manar till vaksamhet efter en rad äldrerån i Malmö med omnejd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 95-årig kvinna blev på måndagen rånad på bankkort med kod, vigselring och andra smycken i centrala Malmö. Gärningsmännen ska ha utgett sig för att vara poliser, enligt en släkting till kvinnan som slog larm till polisen.

– Det har pågått hela hösten i region syd och nu de senaste dagarna i Malmö, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Annons

Under kvällen kom ett larm om ett liknande fall, denna gång i Åstorp utanför Helsingborg. En kvinna i 90-årsåldern ringde till polisen och berättade att två falska poliser vid 21.30-tiden ska ha lurat till sig smycken och bankkort med tillhörande kod från kvinnan.

Det har även hänt tidigare att gärningspersonerna utgett sig för att vara poliser, och visat upp polisbrickor eller något liknande. För några månader sedan skedde äldrerån i Trelleborg där gärningspersoner riktade in sig på polsktalande personer och själva pratade polska.

Under söndagen rånades två äldre kvinnor i 90-årsåldern, varav en i Limhamn, i sina hem.

Polisen uppmanar nu till vaksamhet. En polis kommer exempelvis aldrig att åka hem till någon för att hämta ett bank- eller kreditkort, säger Calle Persson.

– Det är bra att prata med sina släktingar som bor ensamma och är i äldre ålder.

Ingen har gripits för de senaste äldrebrotten i Malmö.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons