Annons
Nyheter

Afghanska samtal på gång efter frigivningar

Afghanistan • Publicerad 2 september 2020
Afghanska soldater vid ett fängelse utanför Bagran norr om huvudstaden Kabul. Arkivbild.
Afghanska soldater vid ett fängelse utanför Bagran norr om huvudstaden Kabul. Arkivbild.Foto: Massoud Hossaini/AP/TT

Afghanistans regering skickar en delegation till Qatar på torsdag för att förbereda för nya – och fördröjda – fredssamtal. Detta sedan man åtminstone delvis gått med på talibanernas krav om frigivningar av fångar.

Sedan i måndags har de afghanska myndigheterna frigivit omkring 200 talibanfångar, som ett led i den uppgörelse som parterna ingick i februari och som ska bana väg för fredssamtal.

Annons

Det stora hindret för fortsatt medling har varit regeringens motvilja att släppa 400 fångar som beskrivs som särskilt hårdföra talibaner och som anses vara skyldiga till några av rörelsens värsta attacker. Förra månaden släpptes 80 av dem. Samtidigt har flera västmakter emotsatt sig ett antal frigivningar.

– Våra fångar har släppts och vi ser detta som ett positivt steg som lägger grunden för samtal (med den afghanska regeringen), säger talibanföreträdaren Suhail Shaheen.

I utbyte uppges talibanerna ha frigivit sex medlemmar av de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Regeringens delegation uppges resa till Qatars huvudstad Doha på torsdagen, men i övrigt framgår inte om, hur eller när samtal för att avsluta det 19 år långa kriget kan äga rum.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons