Alexanderssons VM-guldkross: "Fantastiskt"

Tove Alexandersson är orienteringsvärldens stora dominant.
I långdistansloppet vid VM i Norge tog 26-åringen sitt fjärde raka guld på distansen. En rörd Lina Strand tog silver och säkrade en svensk medaljdubbel.
Orientering • Publicerad 14 augusti 2019
Tove Alexandersson har inlett orienterings-VM i Norge på bästa vis – med VM-guld i långdistans.
Tove Alexandersson har inlett orienterings-VM i Norge på bästa vis – med VM-guld i långdistans.Foto: Geir Olsen/NTB scanpix/TT

Ingen orienterare i världen har rått på Tove Alexandersson hittills den här säsongen. För knappt tre veckor sedan vann världscupledaren orienteringsfesten O-ringen runt Norrköping för sjätte gången. Under onsdagseftermiddagen tog hon sitt åttonde VM-guld, varav det fjärde raka i långdistans.

Alexandersson vann loppet, över 11,5 kilometer i Spydeberg, på 69 minuter blankt. 26-åringen var överlägsen i mål: 6 minuter och 16 sekunder före landsmaninnan Lina Strand.

– Det känns helt fantastiskt. Det är svårt att beskriva, det är lika häftigt varje gång, säger Alexandersson till SVT.

Att 26-åringen skulle vinna var föga oväntat. Men att Strand tog silvret var överraskande. VM-medaljen var 30-åringens första individuellt, sedan tidigare hade hon ett guld i sprintstafett tillsammans med Helena Bergman (tidigare Jansson), Jerker Lysell och Jonas Leandersson.

– Jag är helt rörd, säger Lina Strand till SVT.

Trea blev Simona Aebersold, Schweiz, som sprang i mål på 75.50. 34 sekunder långsammare än Strand och 6.50 bakom Alexandersson. Karolin Ohlsson blev delad sexa och Sara Hagström delad nia.

På fredag har Sverige chans på nya medaljer, i medeldistansloppet i samma skogar i sydöstra Norge.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Lina Strand. Hon är 30 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.