Annons

Alla Hongkongbor får 12 500 kronor i handen

Våldsamma folkliga protester och utbrottet av coronaviruset får Hongkong att ta till okonventionella åtgärder för att rädda ekonomin.
Alla Hongkongbor över 18 år ska få motsvarande 12 500 kronor att sätta sprätt på.
Ekonomi • Publicerad 26 februari 2020
Spridningen av coronaviruset får många i Hongkong att bära masker när de rör sig ute bland folk.
Spridningen av coronaviruset får många i Hongkong att bära masker när de rör sig ute bland folk.Foto: Vincent Yu/AP/TT

För Hongkong, som brukar ha en balanserad ekonomi, innebär de utdragna folkliga protesterna och coronaviruset att styret nu redovisar ett kraftigt budgetunderskott. Det väntas också förvärras under det kommande året.

Sämre tider

Förutom kontantutbetalningar till medborgare lovar de styrande även skattelättnader för företag för att få fart på ekonomin. Totalt avsätts 120 miljarder Hongkongdollar, motsvarande cirka 150 miljarder kronor, för detta i årets budget.

Annons

– Hongkong har sparat för sämre tider. Nu är man där, säger Anthony Chan, investeringsstrateg inriktad på Asien på Union Bancaire Privée.

Enligt honom finns också politiska motiv bakom nödåtgärderna. Frågan är om det impopulära styret kan vinna folkets förtroende på sin manöver.

Underskottet ökar

För 2019–2020 redovisar Hongkong sitt första budgetunderskott på 15 år – totalt minus 37,8 miljarder Hongkongdollar, motsvarande drygt 47 miljarder kronor, eller 1,3 procent av BNP.

Under 2020–2021 räknar man med att underskottet ökar till 139,1 miljarder Hongkongdollar, motsvarande 173 miljarder kronor, eller 4,8 procent av Hongkongs BNP.

Bedömare räknar inte med att de annonserade åtgärderna helt kommer att räcka för att vända underskottet.

– Det är ganska osannolikt att Hongkong kommer ur recessionen med hjälp av den här budgeten, säger Gary Ng, ekonom på investmentbanken Natixis.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons